Recepty

Recept na francúzske cibuľové gnocchi

V tejto mimoriadne chutnej večeri z jednej panvice sa spája pikantná chuť karamelizovanej cibule, s roztaveným syrom Gruyère a chrumkavými gnocchi.

Suroviny

  • 3 žlté cibule
  • 1 malý zväzok čerstvého tymiánu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 balenia gnocchi
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 180 g syra Gruyère
  • 1/4 šálky suchého bieleho vína
  • 1 lyžička balzamikového alebo sherry octu

Postup

  1. Nakrájajte na tenké plátky žltú cibuľu.
  2. Z malého zväzku čerstvých tymianových vetvičiek nazbierajte lístky, kým nezískate 2 polievkové lyžice.
  3. Na liatinovej panvici alebo inej panvici s ťažkým dnom, ktorá je vhodná na pečenie, zohrejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Potom pridajte gnocchi.
  4. Prikryte a nerušene varte, kým spodok nie je zlatohnedý, 3 až 5 minút.
  5. Gnocchi preneste na plech s okrajmi a rozložte v jednej vrstve.
  6. Teraz v prázdnej panvici rozpustite 2 lyžice masla.
  7. Pridajte cibuľu, polovicu tymiánových lístkov, 1 lyžičku soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia. Varte za častého miešania.
  8. Medzitým nastrúhajte syr Gruyère na hrubom strúhadle.
  9. Rúru zapnite v režime grilovanie.
  10. Karamelizovanú cibuľu zalejte suchým bielym vínom. Zoškrabte všetky zhnednuté kúsky na dne panvice a pokračujte v miešaní, kým sa víno nevyparí, približne 1 minútu.
  11. Odstavte panvicu z ohňa a vmiešajte 1 lyžičku balzamikového alebo sherry octu.
  12. Vráťte gnocchi na panvicu a miešajte, kým sa všetko neprepojí.
  13. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou.
  14. Zmes rozotrite do rovnomernej vrstvy. Posypte syrom.
  15. Panvicu presuňte do rúry a pečte, kým sa syr nerozpustí, nevytvorí bublinky a miestami nezhnedne, 4 až 6 minút.
  16. Ozdobte lístkami tymiánu a niekoľkými štipkami čierneho korenia.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang