V tejto mimoriadne chutnej večeri z jednej panvice sa spája pikantná chuť karamelizovanej cibule, s roztaveným syrom Gruyère a chrumkavými gnocchi.
Suroviny
- 3 žlté cibule
- 1 malý zväzok čerstvého tymiánu
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 balenia gnocchi
- 2 lyžice masla
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 180 g syra Gruyère
- 1/4 šálky suchého bieleho vína
- 1 lyžička balzamikového alebo sherry octu
Postup
- Nakrájajte na tenké plátky žltú cibuľu.
- Z malého zväzku čerstvých tymianových vetvičiek nazbierajte lístky, kým nezískate 2 polievkové lyžice.
- Na liatinovej panvici alebo inej panvici s ťažkým dnom, ktorá je vhodná na pečenie, zohrejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Potom pridajte gnocchi.
- Prikryte a nerušene varte, kým spodok nie je zlatohnedý, 3 až 5 minút.
- Gnocchi preneste na plech s okrajmi a rozložte v jednej vrstve.
- Teraz v prázdnej panvici rozpustite 2 lyžice masla.
- Pridajte cibuľu, polovicu tymiánových lístkov, 1 lyžičku soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia. Varte za častého miešania.
- Medzitým nastrúhajte syr Gruyère na hrubom strúhadle.
- Rúru zapnite v režime grilovanie.
- Karamelizovanú cibuľu zalejte suchým bielym vínom. Zoškrabte všetky zhnednuté kúsky na dne panvice a pokračujte v miešaní, kým sa víno nevyparí, približne 1 minútu.
- Odstavte panvicu z ohňa a vmiešajte 1 lyžičku balzamikového alebo sherry octu.
- Vráťte gnocchi na panvicu a miešajte, kým sa všetko neprepojí.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou.
- Zmes rozotrite do rovnomernej vrstvy. Posypte syrom.
- Panvicu presuňte do rúry a pečte, kým sa syr nerozpustí, nevytvorí bublinky a miestami nezhnedne, 4 až 6 minút.
- Ozdobte lístkami tymiánu a niekoľkými štipkami čierneho korenia.