PolievkyRecepty

Recept na francúzsku cibuľovú polievku

Tento lahodný recept je hotový za 155 minút a ingrediencie uvedené nižšie môžu byť použité až pre 8 osôb.

Ingrediencie

Na polievku:

  • 4 veľké žlté cibule, nakrájané
  • 1/2 šálky masla
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 4 šálky hovädzieho vývaru
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 3 lyžice čerstvých tymiánových listov
  • 4 až 5 kvapiek worcestrovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté

Na krutóny:

  • niekoľko hrubších plátkov francúzskeho chleba alebo bagety
  • olivový olej na pokvapkanie
  • syr Gruyere, nakrájaný na hrubé plátky

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Cibuľu rozkrojte na polovicu od koreňa po špičku a potom ju nakrájajte na tenké plátky.
  2. V hrnci alebo rozpustite maslo na stredne nízkom ohni. Pridajte cibuľu, premiešajte ju, aby sa obalila v masle, a prikryté varte, kým nebude priesvitná a mäkká, približne 20 minút.
  3. Hrniec presuňte do rúry s mierne pootvorenou pokrievkou. Cibuľu pečte 1 hodinu, pričom dvakrát premiešajte, aby sa nepripálila. (Niektoré hnedé kúsky na dne hrnca sú však v poriadku.)
  4. Vráťte hrniec na sporák na stredný oheň (rúru nechajte zapnutú) a prilejte víno, miešajte. Varte, kým sa víno nezredukuje, približne 5 minút.
  5. Potom pridajte hovädzí vývar, kurací vývar, tymián, worcestrovú omáčku a cesnak. Znížte teplotu na minimum a nechajte polievku variť 45 minút.
  6. Medzitým pokvapkajte plátky francúzskeho chleba olivovým olejom a opečte ich v rúre dozlatista. Odložte bokom.
  7. Polievku naberajte do misiek vhodných do rúry.
  8. Na každú porciu polievky položte 1 alebo 2 kusy krutónov, v závislosti od veľkosti misky.
  9. Na každú misku položte hrubý plátok syra, potom misky položte na plech a pečte dostatočne dlho, aby sa syr roztopil a mierne opiekol.
  10. Okamžite podávajte.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang