Tento lahodný recept je hotový za 155 minút a ingrediencie uvedené nižšie môžu byť použité až pre 8 osôb.
Ingrediencie
Na polievku:
- 4 veľké žlté cibule, nakrájané
- 1/2 šálky masla
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 4 šálky hovädzieho vývaru
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 3 lyžice čerstvých tymiánových listov
- 4 až 5 kvapiek worcestrovej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
Na krutóny:
- niekoľko hrubších plátkov francúzskeho chleba alebo bagety
- olivový olej na pokvapkanie
- syr Gruyere, nakrájaný na hrubé plátky
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C. Cibuľu rozkrojte na polovicu od koreňa po špičku a potom ju nakrájajte na tenké plátky.
- V hrnci alebo rozpustite maslo na stredne nízkom ohni. Pridajte cibuľu, premiešajte ju, aby sa obalila v masle, a prikryté varte, kým nebude priesvitná a mäkká, približne 20 minút.
- Hrniec presuňte do rúry s mierne pootvorenou pokrievkou. Cibuľu pečte 1 hodinu, pričom dvakrát premiešajte, aby sa nepripálila. (Niektoré hnedé kúsky na dne hrnca sú však v poriadku.)
- Vráťte hrniec na sporák na stredný oheň (rúru nechajte zapnutú) a prilejte víno, miešajte. Varte, kým sa víno nezredukuje, približne 5 minút.
- Potom pridajte hovädzí vývar, kurací vývar, tymián, worcestrovú omáčku a cesnak. Znížte teplotu na minimum a nechajte polievku variť 45 minút.
- Medzitým pokvapkajte plátky francúzskeho chleba olivovým olejom a opečte ich v rúre dozlatista. Odložte bokom.
- Polievku naberajte do misiek vhodných do rúry.
- Na každú porciu polievky položte 1 alebo 2 kusy krutónov, v závislosti od veľkosti misky.
- Na každú misku položte hrubý plátok syra, potom misky položte na plech a pečte dostatočne dlho, aby sa syr roztopil a mierne opiekol.
- Okamžite podávajte.