Dezert zo starej školy, ktorý vyzerá a chutí podstatne zložitejšie, ako je, takže je ideálnym zakončením pohostenia, keď nieje čas, ale napriek tomu sa chcete predviesť.
Ingrediencie
- 3 lyžice pekanových orechov
- 4 lyžice masla nakrájaného na kúsky
- ¼ šálky hnedého cukru
- ½ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého kardamónu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 2 banány, rozpolené pozdĺžne a potom priečne
- soľ
- 3 lyžice tmavého rumu
- vanilková zmrzlina (na podávanie)
Postup
- Predhrejte rúru na 170°C. Na malom plechu opečieme 3 lyžice pekanových orechov a v polovici ich premiešame, až kým mierne nestmavnú a nezavoňajú, 10-12 minút. Nechajte vychladnúť a potom ich nahrubo nasekajte.
- Na panvici na stredne vysokej teplote zohrejte maslo, cukor, škoricu a kardamón, pričom zmes neustále šľahajte, kým sa maslo nerozpustí a nezmieša, približne 1 minútu. Pridajte ½ lyžičky vanilkového extraktu a za stáleho šľahania varte omáčku, kým mierne nezhustne, približne 30 sekúnd.
- Na panvicu poukladajte banány reznou stranou nadol, a za občasného potriasania panvicou varte, kým ľahko nezhnednú, 30-60 sekúnd. Pomocou kliešťov alebo malej špachtle banány otočte a rezné strany posypte soľou. Za občasného potriasania panvicou varte, kým banány nezhnednú a nepokryjú sa omáčkou, 30-60 sekúnd. Odstavte z ohňa.
- Banány a omáčku pokvapkajte 3 lyžice tmavého rumu. Pomocou zapaľovača opatrne zapáľte omáčku a za občasného potriasania panvicou flambujte, kým plameň nezhasne.
- Na vrch položte kopčeky vanilkovej zmrzliny a posypte pekanovými orechmi.