Netradičný burger bez žemle obložený švajčiarskymi špecialitami: fialovými zemiakmi, rakletovacím syrom, chrumkavou slaninou a lahodným prepeličím volským okom. Burger ako miniatúra švajčarskych Álp s plnou chuťou.
Prísady
- 300 g fialových zemiakov Vitelotte
- 200 g zemiakov
- 2 šalotky
- 1 veľké vajce
- 3 prepeličie vajcia
- 50 g roztopeného masla
- 200 g rakletovacieho syra
- 3 pásy slaniny
- 1 štipka muškátového orieška
- 1 plná hrsť mini šťaveľov
- zmes čerstvých byliniek: rozmarín, tymian, saturejka, bobkový list
- himalájska soľ
- zmes farebného korenia
Postup
Fialové zemiaky umyjeme a 10 minút varíme v slanej vide. Potom ich scedíme, ošúpeme a postrúhame. Šalotky ošúpeme a najemno nakrájame. Postrúhané zemiaky zmiešame so šalotkami, himalájskom soľou, farebným korením a štipkou muškátového orieška.
V panvici rozpálime maslo a pridáme zmes čerstvých byliniek, ktoré rozvoňajú celé jedlo i kuchyňu. Vymiešanú zemiakovú hmotu spracujeme ešte rukami, stlačíme a vyformujeme tvar podobný mäsovej placke v burgeri.
Placku pečieme na panvici tak dlho, kým sa nezafarbí nahnedo spodná strana. Kto chce, môže dochrumkava opiecť aj druhú placku. Potom rösti uložíme do teplej rúry. Rakletovací syr roztopíme v rúre na pečenie pri 200 stupňoch alebo na to použijeme špeciálnu rakletovaciu piecku. Slaninku upečieme do chrumkava. Volské oko z prepeličieho vajíčka upečieme tak, aby žĺtok zostal pekne lesklý.
Servírovanie: Opečené fialové rösti obložíme roztopeným syrom a chrumkavou slaninkou. Navrch uložíme volské oko a mini šťavely. Delikatesne obložený zemiakový rösti burger so švajčiarskym nádychom – pre skutočných kulinárov.