Omáčka na cestoviny, ktorá vás zasýti. Ak sa vám nechce vyrábať domáce cestoviny, pokojne použite aj kvalitné fettuccine z obchodu.
Ingrediencie
Na omáčku:
- 3 lyžice olivového oleja
- 300 g hovädzieho bôčika nakrájaného na dvojcentimetrové kocky
- Soľ a korenie
- 1/4 šálky nebielenej múky
- 2 roztlačené strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa nakrájaná na drobné kocky
- 1/3 šálky suchého červeného vína
- 3 klobásy, rozkrojené na polovicu
- 3 šálky konzervovaných paradajok, prepasírovaných
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 šálka vody alebo vývaru
- 1 vetvička čerstvej majoránky, len listy
- 1/8 lyžičky muškátového orieška
- štipka cukru
Na vaječné cestoviny:
- 2 šálky múky plus na posypanie
- 4 vajcia
- Soľ
Postup
- Príprava omáčky: V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Bôčik posypte soľou a korením a potom ho obaľte v múke. Na panvici ho opečte, kým pekne nezhnedne. Pridajte cesnak a cibuľu a restujte asi 5 minút.
- Podlejte vínom. Pridajte klobásy, paradajky, paradajkový pretlak, vodu, majoránové listy, muškátový oriešok a cukor. Premiešajte a varte na miernom ohni, kým mäso nezmäkne, 3 až 4 hodiny. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
- Príprava cestovín: Do kuchynského robota pridajte múku a vajcia. Vymiešajte cesto. Vyberte ho a položte na pomúčenú plochu.
- Cesto miesime asi 5 minút, kým nie je vláčne. Zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút odpočívať.
- Cesto rozvaľkajte pomocou strojčeka na cestoviny a nakrájajte pomocou nadstavca na fettuccine. Cestoviny ukladajte v jednej vrstve na mierne pomúčenú plochu, kým nie sú všetky rozvaľkané.
- Fettuccine varte v osolenej vode, kým nie sú al dente, približne 2 minúty. Nechajte odkvapkať. Časť cestovín dajte na tanier, naberte na ne trochu omáčky a vychutnajte si ich.