Kandizované vlašské orechy a korenisto-bylinková gorgonzola osviežujúco dopĺňajú tento šalát a vytvárajú zimno-pikantnú aromatickú kompozíciu.
Prísady:
- hrsť vlašských orechov
- 5 kumquatov
- 1 zrelá hruška
- 1 jablko
- 150 g gorgonzoly
- 1 fenikel alebo 3 minifenikle
- 3 reďkovky
- sušený tymian
- soľ a korenie
- hnedý cukor
- med
- 1 šalotka
Postup:
Najskôr umyjeme fenikel, hrušku, jablko, kumquaty a reďkovky, všetko nakrájame na tenké krúžky. Následne orestujeme na panvici vlašské orecky s trochou hnedého cukru, kým cukor skaramelizuje. Vlašské orechy pridáme spolu s nakrájanou gorgonzolou do misy medzi ostatné prísady.
Tým sa vytvorí lahodná chuťová kompozícia zo sladkého ovocia, kandizovaných orechov, čerstvej zeleniny a bylinno-korenistej gorgonzoly. Na tenké kolieska pokrájaná šalotka pridá jedlu na ostrosti. Dochutením korením, soľou, tymianom a medom je dosiahnutá rovnováha medzi sladkými a bylinnými arómami.