Pod názvom treska sa väčšine ľudí vybaví rybací šalát s majonézou a kúskami zeleniny. Treska predstavuje obľúbený rýchly pokrm, ale možno si ju vychutnať aj ako hlavné jedlo.
Nie každý je však fanúšikom rybacích jedál alebo sa rybám vyhýba pre strach z kontaminácie baktériami alebo toxínmi, ktoré nekvalitné rybacie pokrmy niekedy môžu obsahovať. V tom prípade je možné siahnuť po alternatívach, ktoré sú chuťovo často na nerozoznanie od pravej tresky.
Ak hľadáte chutné a ľahko pripraviteľné náhrady šalátu treska, ktoré potešia aj tie najnáročnejšie chuťové bunky, vyskúšajte niektoré z nasledujúcich šalátov, ktoré sú ideálne na obed alebo večeru ktorýkoľvek deň v týždni.
Falošná treska z tvarohu
Tvaroh je mliečny výrobok rozšírený v mnohých krajinách a kultúrach a je základom mnohých jedálničkov. Tvaroh je výborným zdrojom vápnika, bielkovín a vitamínov A a D. Je tiež dobrým zdrojom probiotík a prospieva tráveniu. Probiotiká v tvarohu pomáhajú posilňovať imunitný systém organizmu a chránia pred škodlivými baktériami.
Tvaroh je neuveriteľne všestranná a výživná potravina, ktorú si môžete vychutnať na rôzne spôsoby. Či už sa konzumuje len tak, alebo sa používa ako prísada do jedál, určite dodá každému jedlu lahodný a výživný nádych.
Tvaroh v kombinácii s citrónom je výborný aj na prípravu sladkého tvarohového dezertu. Treska z tvarohu so zeleninou je výbornou a chutnou náhradou tradičnej rybacej tresky.
Suroviny na falošnú tresku z tvarohu
- 250 g mäkkého tvarohu
- 3 vajíčka
- 1 mrkva
- 3 kyslé uhorky
- 1 cibuľa
- soľ
- horčica
- 10 lyžic majonézy
Postup na falošnú tresku z tvarohu
- Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme schladiť v studenej vode.
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Rovnako nastrúhame aj kyslé uhorky a očistenú cibuľu.
- V mise vidličkou zmiešame tvaroh, nastrúhanú mrkvu, kyslú uhorku a cibuľu.
- Schladené vajcia ošúpeme a na tanieri, roztlačíme vidličkou a pridáme do misky k tvarohu.
- Pridáme majonézu, horčicu podľa chuti a soľ.
Falošnú tresku z tvarohu podávajte s celozrnným chlebom.
Falošná treska z tofu
Tofu je univerzálna potravina s vysokým obsahom živín, ktorá je obľúbená v mnohých ázijských kuchyniach. Tofu je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a obsahuje všetkých deväť základných aminokyselín.
Je tiež dobrým zdrojom železa a vápnika, ako aj mnohých vitamínov vrátane vitamínov skupiny B a vitamínu E. Tofu má nízky obsah kalórií a tukov a neobsahuje cholesterol, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí držia nízkotučnú diétu.
Tofu sa obľubou využíva vo vegánskych jedlách, polievkach a šalátoch alebo ho možno použiť ako náhradu mäsa v jedlách, ako sú tacos alebo burritos.
Suroviny na falošnú tresku z tofu
- 1 balenie pevného tofu, opláchnuté a osušené
- 1/2 šálky majonézy
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička kurkumy
- 1/2 lyžičky suchej horčice
- 1/2 zeleru
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej pažítky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
Postup na falošnú tresku z tofu
- Tofu v miske jemne roztlačte vidličkou, potom nechajte odkvapkať v sitku nad inou miskou asi 15 minút (tekutinu zlejte).
- Kým tofu odkvapkáva, vyšľahajte v miske majonézu, citrónovú šťavu, kurkumu a horčicu.
- Na jemnom strúhadle nastrúhajte zeler.
- V miske zmiešajte zmes majonézy s tofu, natrúhaným zelerom, potom vmiešajte pažítku, soľ a korenie podľa chuti.
Podávajte s obľúbeným pečivom alebo vyskúšajte falošnou treskou naplniť domáce tortilly.
Falošná treska zo zeleru
Zeler má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Pomáha zmierňovať zápaly, je výborný na trávenie a pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Zeler je tiež prírodné diuretikum, ktoré pomáha vyplavovať toxíny z tela. Zeler je vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínu K, vitamínu C, draslíka, kyseliny listovej a mangánu a je tiež bohatý na vitamín B6, vápnik a horčík.
Tento šalát z koreňového zeleru je osviežujúcim doplnkom k rôznym jedlám, no výborne chutí aj samostatne a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Výsledkom je chladivý šalát vhodný ako alternatíva rybacej tresky.
Recept na falošnú tresku zo zeleru
- 1/2 pohára majonézy
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 kg koreň zeleru
- 1/2 zeleného jablka
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup na falošnú tresku zo zeleru
- V stredne veľkej miske zmiešajte majonézu, horčicu, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať.
- Koreň zeleru očistite a prekrojte. Zeler nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ak je koreň zeleru príliš tvrdý, použite na krájanie kuchynský robot.
- Do misky s majonézou vložte nakrájaný koreň zeleru, nastrúhané jablko a dochuťte soľou a korením.
- Prikryte a nechajte v chladničke vychladnúť aspoň 1 hodinu.
Falošná treska s domácou majonézou
Ak ste ešte nikdy neskúsili domácu majonézu, je najvyšší čas to napraviť. Domáca majonéza je mimoriadne krémová a oveľa chutnejšia ako čokoľvek, čo si môžete kúpiť v obchode.
Prípravy domácej majonézy podľa tohto receptu je naozaj jednoduchá. V našom recepte sa namiesto žĺtkov používajú celé vajcia, takže môžete vynechať ich oddeľovanie. Ostatné prísady sú dostupné a je veľmi pravdepodobné, že ich máte bežne v kuchyni. Celý proces trvá menej ako 10 minút.
Pre lepšiu chuť môžete pridať k domácej majonéze ďalšie prísady. Sviežu chuť docielite, ak pridáte citrónovú šťavu. Výborné sú aj čerstvé bylinky, pečený cesnak, chipotle, Sriracha alebo kari sú tiež úžasné možnosti.
Poznámky k receptu na domácu majonézu
Pri výrobe domácej majonézy sú najlepšie ingrediencie izbovej teploty. Ak nemôžete počkať, kým vajce dosiahne izbovú teplotu, ponorte ho na pár minút do vlažnej (nie horúcej) vody.
Pri výbere vajec do domácej majonézy vyberajte čerstvé, riadne chladené, čisté vajcia s neporušenou škrupinou.
Existuje niekoľko spôsobov výroby majonézy. Pomocou kuchynského robota, ale hodí sa aj ponorný mixér alebo výroba úplne ručne pomocou metličky (náročnejšie).
Pri príprave majonézy sa vám môže stať, že sa zmes pokazí a zostane vám z nej zrazená kaša. Tento recept sa tomu snaží zabrániť niekoľkými spôsobmi: používame celé vajce, ktoré do zmesi pridá trochu viac tekutiny, horčica pôsobí ako emulgátor a dávame si pozor, aby sme olej prilievali pomaly.
Aj zrazenú majonézu možno opraviť a to tak, že do misky pridáte asi 1 čajovú lyžičku horčice a potom metličkou pomaly, kúsok po kúsku, zašľahávate rozbitú majonézu do horčice, až kým sa opäť neemulguje a nestane sa krémovou. Ďalším trikom je pridať žĺtok do veľkej misky a pomaly metličkou do neho po kúskoch zašľahať zrazenú majonézu.
Suroviny na domácu majonézu
- 1 veľké vajce izbovej teploty
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica červeného alebo bieleho vínneho octu
- 1/4 lyžičky soli alebo viac podľa chuti
- 1 šálka (240 ml) neutrálneho ochuteného oleja, najlepšie hroznového, svetlicového alebo repkového
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy (voliteľné)
Postup na domácu majonézu
- Do malej misky kuchynského robota pridajte vajce a spracúvajte ho 20 sekúnd. Pridajte horčicu, ocot a soľ a spracovávajte ďalších 20 sekúnd.
- Oškrabte boky a dno misky, zapnite kuchynský robot a potom začnite pomaly pridávať olej po malých kvapkách, kým sa nepridá asi štvrtina oleja (je to dôležité pre správne emulgovanie).
- Keď spozorujete, že zmes začína hustnúť a emulgovať, môžete byť o niečo menej prísni. Pri zapnutom procesore pokračujte v pomalom pridávaní, ale namiesto kvapiek oleja ho zvyšujte na veľmi tenký prúd.
- Keď sa pridá všetok olej, oškrabte dno a boky misy a spracovávajte ďalších 10 sekúnd. Majonézu ochutnajte a potom podľa chuti pridajte soľ, citrónovú šťavu alebo ďalší ocot.
- Ak sa vám majonéza zdá príliš riedka, pomaly prilievajte viac oleja.
Hotovú majonézu môžete požiť na prípravu falošnej tresky, do šalátov, wrapov, či k hranolkám.
Ak hľadáte vegánsku náhradu majonézy pre domácu tresku, skúste si pripraviť tahini dressing na konci receptu na cestovinový šalát.