DezertyReceptyVegan/Vegetarian

Recept na dúhové koláčiky

Dokonale vrstvené dúhové koláčiky sú základom každého taniera na oslave. Najmä tej pre deti.

Ingrediencie

  • 350 g nesoleného masla
  • Sprej na varenie
  • 200 g mandľovej pasty (nie marcipánu)
  • 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 4 veľké vajcia
  • 2 lyžičky mandľového extraktu
  • 2 šálky hladkej múky
  • červené gélové potravinárske farbivo
  • zelené gélové potravinárske farbivo
  • 1 šálka hladkého marhuľového džemu, rozdeleného
  • 1 a 1/2 šálky polosladkých čokoládových lupienkov

Postup

  1. Do misy mixéra vložte 350 g nesoleného masla. Nechajte ho stáť pri izbovej teplote, kým nezmäkne, približne 1 hodinu.
  2. Rozložte 2 rošty, aby ste rozdelili rúru na tretiny, a rozohrejte ju na 180 °C. Potrite 3 plechy sprejom na pečenie, potom každý z nich vyložte papierom na pečenie, pričom na dvoch protiľahlých stranách nechajte 5 cm presah ako závin.
  3. Do misky s maslom rozdrvte 200 g mandľovej pasty. Pridajte 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru a 1/2 lyžičky soli. Mixujte pomocou nástavca s pádlom na strednej rýchlosti, kým nebude hladké, približne 5 minút.
  4. Pridajte 4 veľké vajcia a 2 lyžičky mandľového extraktu a miešajte na strednej rýchlosti do hladka, približne 2 minúty. Pridajte 2 šálky hladkej múky a miešajte na nízkych otáčkach, pričom podľa potreby zoškrabujte steny misy, kým sa nespojí.
  5. Cesto rozdeľte rovnomerne do 3 samostatných stredne veľkých misiek. Do jednej misky s cestom pridajte asi 5 veľmi malých kvapiek červeného gélového potravinárskeho farbiva a miešajte, kým sa dobre nespojí a podľa potreby pridávajte ďalšie farbivo, kým cesto nebude sýto lososovo ružové.
  6. Koláče budú po upečení oveľa svetlejšie. Zopakujte pridanie 5 veľmi malých kvapiek zeleného gélového potravinárskeho farbiva do druhej misky s cestom, kým cesto nebude jasne zelené. Tretiu misku s cestom nechajte nezafarbenú.
  7. Každú misku s cestom preneste na samostatný plech a rovnomerne rozotrite malou ofsetovou stierkou alebo gumovou stierkou. Nebojte sa, ak vrch nie je dokonale hladký – v rúre sa vyrovná.
  8. Pečte, v polovici pečenia otočte, kým vrch nie je suchý, ale nie hnedý, 10 až 14 minút. Plechy preložte na mriežky, aby úplne vychladli, približne 45 minút. Ak používate 1 plech, nechajte koláč vychladnúť v plechu 5 minút a potom ho vyberte na mriežku. Prípadne ich vložte do chladničky alebo mrazničky, aby sa rýchlejšie ochladili.
  9. Zelený koláč preložte na veľkú dosku na krájanie. Navrch dajte 1/2 šálky marhuľového džemu a rozotrite ho do tenkej vrstvy. Z nefarbenej vrstvy odstráňte pergamen a položte ju na zelenú vrstvu. Navrch naneste zvyšnú 1/2 šálky marhuľového džemu. Z ružovej vrstvy odstráňte papier a položte ju na vrch neobarenej vrstvy.
  10. Koláč prikryte ďalším papierom. Na vrch koláča položte plech na pečenie a zaťažte ho niekoľkými závažiami. Dajte do chladničky na minimálne 2 hodiny alebo až na celú noc.
  11. Do stredne veľkej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry vložte 1 a 1/2 šálky polosladkých čokoládových lupienkov. Mikrovlnnú rúru ohrievajte v 30 sekundových intervaloch, pričom medzi jednotlivými intervalmi miešajte, kým sa takmer nerozpustia, spolu asi 90 sekúnd. Miešajte, kým nie sú úplne hladké.
  12. Z koláča odstráňte závažia, plech na pečenie a vrchnú vrstvu papiera. Ostrým nožom orežte okraje koláča, aby boli rovné. (Tieto zvyšky si môžete nechať na občerstvenie alebo na zmrzlinu.) Pomocou ofsetovej stierky alebo malej gumovej stierky rovnomerne rozotrite rozpustenú čokoládu na vrch a na boky torty.
  13. Koláč dajte do chladničky, kým čokoláda neztuhne, približne 30 minút. Naplňte vysoký pohár horúcou vodou a ponorte doň kuchársky nôž.
  14. Osušte nôž a potom tortu nakrájajte na dvojcentimetrové štvorce, pričom pred každým rezom nôž zahrejte a osušte, aby čokoláda čo najmenej praskala.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang