Premeňte svoju kuchyňu na útulnú pekáreň s týmto receptom na donuty. Kysnuté donuty potrebujú len trochu času a lásky, než sa usmažia na lahodné zlatisté dobroty a natrú polevou.
Ingrediencie
- 1 a 1/4 šálky plnotučného mlieka, vlažného
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1 balíček aktívneho sušeného droždia
- 4 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 2 veľké vajcia, mierne vyšľahané
- 1/2 šálky masla, rozpusteného a 10 minút chladeného
- 500 ml oleja na vyprážanie a ďalší na vymastenie misy
Na polevu:
- 6 šálok práškového cukru, preosiateho
- 3/4 šálky plnotučného mlieka
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- V malej miske vyšľahajte vlažné mlieko, cukor a droždie. Odstavte, kým sa nevytvorí pena, asi 10 minút.
- Medzitým zmiešajte múku a soľ v miske mixéra s hákom na cesto. Pridajte spenenú zmes droždia spolu s vajcami a maslom. Miešajte na stredne nízkych otáčkach, kým sa cesto nespojí, približne 1 až 2 minúty. Zvýšte rýchlosť na strednú a cesto mieste ďalšie 4 minúty. Cesto bude mierne lepkavé.
- Cesto preložte do veľkej, mierne vymastenej misy, otočte, aby sa pokrylo, a prikryte ho mierne vymastenou fóliou. Umiestnite cesto na teplé miesto, kým sa nezdvojnásobí, približne 1 hodinu.
- Po vykysnutí cesto popučíme a vyklopíme ho na ľahko pomúčenú dosku. Cesto rozvaľkajte na kruh s hrúbkou 1cm.
- Pomocou okrúhleho vykrajovátka vykrojte približne 12 koliesok. Pomocou malého okrúhleho vykrajovátka vyrežte stredové otvory každého donutu, pričom otvory si nechajte na vyprážanie.
- Zozbierajte všetky zvyšky a vyvaľkajte z nich guľôčky vo veľkosti otvorov. Donuty preložte na papierom vyložený plech a guľky na ďalší.
- Oba plechy na pečenie prikryte ľahko vymastenou fóliou. Nechajte ešte raz kysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Cesto je vykysnuté, keď sa jemne dotknete šišky a cesto sa pomaly odrazí.
- Naplňte veľký, hlboký hrniec asi 2 až 3 cm oleja, nemal by siahať viac ako do polovice hrnca. Zahrievajte na strednom ohni.
- Vyložte tanier alebo plech na pečenie papierovými utierkami a na ďalší plech na pečenie položte drôtenú mriežku, pričom obe umiestnite vedľa hrnca.
- Bez toho, aby ste hrniec preplnili, smažte 2 až 3 šišky naraz, pričom ich raz otočte, kým nebudú zlatohnedé a nafúknuté, 2 až 3 minúty. Preložte šišky na papierové utierky, aby sa 1 minútu osušili, a potom ich preložte na mriežku. Pred glazúrovaním nechajte 10 až 15 minút vychladnúť.
- Smažte guľky po hŕstke, kým nie sú zlatohnedé po celej ploche, približne 1 minútu, často ich miešajte a otáčajte. Nechajte odkvapkať.
- Ak používate polevu, šľahajte ingrediencie, kým zmes nie je hladká a lesklá. Šišky po jednej vložte do glazúry a lyžicou ich obaľte zo všetkých strán.
- Pomocou dvoch vidličiek ich vyberte z glazúry a nechajte odkvapkať prebytočné množstvo. Odložte na mriežku, kým poleva nezaschne.