Príprava týchto domácich rezancov je veľmi jednoduchá a zvládnete ju aj bez strojčeka na cestoviny.
Suroviny
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky + ďalšia podľa potreby
- 1/4 lyžičky soli
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vody + ďalšia podľa potreby
Postup
- Do kuchynského robota s nadstavcom s čepeľou vložte 1 a 1/2 šálky hladkej múky a 1/4 lyžičky kuchynskej soli. Pulzujte, aby sa spojili. Pridajte 2 veľké vajcia a 1 čajovú lyžičku vody a pulzujte, kým sa nevytvoria omrvinky veľkosti kuskusu.
- Cesto stlačte medzi rukami: malo by sa ľahko spojiť bez toho, aby bolo príliš mokré. Ak je príliš suché, pridajte po 1/2 lyžičke viac vody.
- Cesto preneste na pracovnú plochu a stočte ho do gule.
- Hnetieme ho, kým nie je hladké a pružné. Ak sa lepí, pridávame malé množstvo múky.
- Z cesta vytvorte guľu, prikryte ho fóliou a nechajte 30 minút odpočívať.
- Cesto rozdeľte na 2 časti. Jeden kus nechajte zabalený a druhý rozvaľkajte valčekom na čo najtenší plát (ako papier). Ak sa cesto lepí, pridajte podľa potreby viac múky.
- Pomocou kuchárskeho noža alebo krájača na pizzu nakrájajte cesto na pásy široké asi 1,2 cm.
- Preneste ich na plech vystlaný papierom na pečenie a zopakujte so zvyšným cestom.
- Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pridajte rezance a varte, kým nie sú al dente, občas premiešajte, aby sa neprilepili, 3 až 6 minút, v závislosti od hrúbky rezancov.
- Scedíme a podávame.