Jeden čas sme kupovali tortilla placky v obchodoch, ale len veľmi ťažko sa zháňajú také, ktoré neobsahujú nespočetne veľa Éčok, rôzne stabilizátory typu guarová guma, či kypriace látky, konzervačné látky a tak ďalej a tak ďalej.
Recept obsahuje iba štyri ingrediencie. Múku, soľ, olivový olej a vodu. Dokonca bez použitia kypriaceho prášku. Ízi pízi healthy.
Recept na 4 placky / čas prípravy cca 30 min.
Potrebujeme
- 250 g hladkej špaldovej alebo celozrnnej pšeničnej múky
- 180 ml horúcej vody z rýchlovarnej kanvice
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
Postup
Testovali sme viacero múk, ale hladká celozrnná pšeničná múka zvíťazila na plnej čiare. Ďalším adeptom je hladká špaldová, ak by ste prvú v poradí náhodou nedostali kúpiť.
Všetky ingrediencie spolu spracujeme do hladkého cesta (cca 5 min.). Len si dávajte pozor, aby ste sa neobarili vriacou vodou. Po zovretí si ju nechajte trošku vychladnúť.
Cesto necháme cca 10 min. odpočinúť. Potom si ho rozdelíme na 4 časti, vytvarujeme guličky, ktoré rozvaľkáme na tenké placky.
Vyvaľkané placky opečieme z každej strany na rozpálenej suchej panvici.
Pozn.: placku otočíme po chvíli ako sa nám začnú vytvárať vzdušné bubliny.
Aby placky ostali vláčne, hneď po dopečení ich ukladáme medzi dva väčšie taniere, kde sa vytvorí prirodzená vlhkosť a placky pekne zmäknú.