Tento prekvapivo jednoduchý recept na ravioly dokazuje, že domáce sú vždy najlepšie.
Ingrediencie
- 4 šálky hladkej múky ďalšieho množstva na posypanie
- 1 lyžička soli
- 4 veľké vajcia
- 4 veľké žĺtky
- 2 lyžice olivového oleja
- krupicová múka na posypanie
Na syrovú náplň:
- 100 g čerstvého syra mozzarella
- 500 g syra Pecorino Romano, jemne nastrúhaného (1/4 šálky)
- 10 g parmezánu, jemne nastrúhaného (asi 1/4 šálky)
- 1 balenie plnotučného syra ricotta (približne 2 šálky)
- 1/2 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška (nepovinné)
Počet porcií: 6-8 (75-100 raviol)
Postup
Pripravte cesto na cestoviny:
- Do misy mixéra s hákom na cesto dajte 4 šálky univerzálnej múky a 1 lyžičku soli. (Ak chcete cesto pripraviť ručne, postupujte podľa tohto návodu.) Niekoľko sekúnd miešajte pri nízkych otáčkach, aby sa cesto spojilo.
- Pridajte 4 veľké vajcia, 4 veľké žĺtky a 2 lyžice olivového oleja. Miešajte na stredne nízkych otáčkach, kým sa cesto nezačne formovať do gule a odlepovať od stien misy, pričom raz alebo dvakrát zoškrabte steny misy a cesto z háku na cesto, približne 5 minút.
- Ak sa vám cesto po 1 až 2 minútach stále zdá drobivé a suché, postupne pridávajte až 4 lyžice studenej vody po 1 polievkovej lyžici, kým sa cesto nespojí.
- Pracovnú plochu zľahka poprášte celozrnnou múkou. Cesto nastrúhajte na múku, kým nie je hladšie, menej lepkavé a pružnejšie, asi 5 minút.
- Cesto pevne zabaľte do plastovej fólie a uložte do chladničky aspoň na 20 minút (maximálne na 24 hodín).
- Ak je cesto veľmi studené, nechajte ho pred vyvaľkaním 20 minút pri izbovej teplote.
Pripravte náplň:
- Sceďte a nakrájajte 100 g čerstvého syra mozzarella na malé kocky, pridajte do kuchynského robota s nadstavcom s čepeľou. Nastrúhajte 500 g syra Pecorino Romano a 10 g parmezánu na malých otvoroch strúhadla (1/4 šálky každého) a pridajte do kuchynského robota.
- Pridajte 1 nádobu syra ricotta, 1/2 lyžičky soli a prípadne 1/8 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Spracúvajte do hladka, pričom podľa potreby zoškrabávajte po stranách, približne 1 minútu.
- Náplň presuňte do vrecka na pečenie so širokou okrúhlou špičkou. Náplň môžete tiež preniesť do veľkého uzatvárateľného plastového vrecka a zatlačiť do jedného spodného rohu, keď budete pripravení na plnenie raviol, roh vrecka odstrihnite. Náplň dajte do chladničky, kým vyvaľkáte cesto na cestoviny.
Vyvaľkajte cesto na cestoviny:
- Rozbaľte cesto a nakrájajte ho na 3 kusy. Dva kusy cesta zabaľte do fólie, aby sa nevysušili.
- Každý kus cesta rozvaľkajte: nastavte valček na cestoviny na najhrubšie nastavenie. Kúsok cesta sploštite medzi rukami do hrubého kotúča a ak sa vám zdá lepkavý, poprášte ho krupicovou múkou.
- Preložte ho cez valček na cestoviny. Postup zopakujte raz alebo dvakrát. Tento kúsok cesta preložte na tretiny ako písmeno a opäť ho stlačte medzi rukami.
- Pri najširšom nastavení valčeka na cestoviny ho vložte priečne (najprv preloženou stranou dovnútra) medzi valčeky. Prechádzajte ním ešte raz alebo dvakrát, kým nie je hladké. V prípade potreby tento krok skladania zopakujte.
- Týmto spôsobom sa posilní lepok v múke a cestoviny budú mať po uvarení lepkavejšiu štruktúru.
- Začnite meniť nastavenia valca, aby ste cestoviny valcovali stále tenšie a tenšie. Pri každom nastavení valcujte cestoviny 2 až 3krát (už nie je potrebné prekladať) a nevynechávajte nastavenia (cestoviny majú tendenciu sa zachytávať a deformovať).
- Ak sú cestoviny príliš dlhé na to, aby sa dali zvládnuť, položte ich na dosku na krájanie a pred ďalším valcovaním ich priečne rozrežte na polovicu.
- Cestoviny rozvaľkajte čo najtenšie, potom ich hojne posypte krupicou a položte na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom medzi jednotlivými plátmi cestovín položte papier. Postup opakujte, kým nie je všetko cesto rozvaľkané.
Pripravte ravioly:
- Druhý plech vyložte papierom na pečenie a posypte krupicovou múkou. Pracovnú plochu posypte krupicovou múkou a položte na ňu plát cesta dlhšou stranou bližšie k sebe.
- Ak je plát cestovín široký aspoň 10 cm zhora nadol, na spodnú polovicu plátu cestovín naneste asi 1 lyžičku plnky vo vzdialenosti 2,5 cm od seba. Vrchnú polovicu plátu cestovín jemne potrite trochou vody a potom ju jemne preložte cez spodnú polovicu.
- Ak je plát cestovín široký menej ako 10 cm do stredu plátu dajte po 1 lyžičke náplne asi 2,5 cm od seba. Okraj plátu jemne potrite trochou vody. Jemne prikryte druhým plátom cestovín.
- Prstami vytlačte prípadné vzduchové bubliny a cesto utesnite okolo každej porcie náplne. Pomocou vykrajovača na cestoviny alebo ostrého noža nakrájajte okolo každej porcie náplne a vytvorte jednotlivé raviolo. Nebojte sa, ak nebudú dokonalé – aj tak budú chutiť výborne.
- Preneste ravioly na plech na pečenie a zopakujte plnenie všetkých plátov cestovín. Zvyšky cestovín môžete nakrájať a pripraviť si ich na desiatu. Ak ravioli neplánujete hneď uvariť, nechajte ich v chladničke odkryté až 4 hodiny.
Uvarte ravioly:
- Priveďte do varu veľký hrniec so silne osolenou vodou. V dávkach po približne 20 raviolách pridávajte ravioly a varte, kým nie sú uvarené na al dente, 4 až 5 minút.
- Ravioli vyberte pomocou veľkej dierkovanej lyžice alebo pavúka a premiešajte ich s požadovanou omáčkou.