Recepty

Recept na domáce sušené paradajky

Pripraviť si podľa tohto receptu jednoduché a neuveriteľne chutné domáce sušené paradajky. Tie z obchodu už viac nebudete chcieť.

Suroviny

  • 900 g malých paradajok (napríklad campari alebo cherry)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžičky soli

Postup

  1. Rúru rozohrejte na 95 ºC.
  2. Vyložte 2 plechy na pečenie papierom.
  3. Z paradajok odstráňte stopku. Prekrojte ich priečne na polovicu a preložte do veľkej misy. Tesne pred vložením do rúry ich pokvapkajte 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, posypte 1 1/2 čajovej lyžičky soli a premiešajte.
  4. Pomocou rúk alebo dierkovanej lyžice presuňte paradajky na plechy na pečenie. Rozložte ich reznou stranou nahor a rovnomerne rozmiestnite.
  5. Preložte plechy do rúry a pečte, pričom plechy vymieňajte medzi stojanmi približne každú hodinu.
  6. Celkovo bude pečenie trvať 5 až 6 hodín pre vysušené, ale šťavnatejšie paradajky alebo 7 až 8 hodín pre paradajky, ktoré sú vysušené na okrajoch s veľmi malou vlhkosťou v strede.
  7. Paradajky nechajte na plechu vychladnúť na izbovú teplotu.
  8. Ak chcete skladovať menej sušené paradajky: Preložte do vzduchotesnej nádoby a uchovávajte v zmrazenom stave až 6 mesiacov. Pred použitím rozmrazte.
  9. Ak chcete skladovať viac sušené paradajky: V chladničke vo vzduchotesnej nádobe vydržia až 1 týždeň. Na dlhodobejšie skladovanie preložte paradajky do vhodnej nádoby, pridajte dostatočné množstvo olivového oleja a uchovávajte v chladničke až 6 mesiacov.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang