Medové cukríkové plásty je možno pripraviť varením cukru a použitím teplomera na cukrovinky. Hoci to môže vyzerať náročne, nižšie je krátký (a sladký) postup.
Suroviny
- sprej na pečenie alebo zmäknuté maslo na panvicu
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 1/4 lyžičky vínneho kameňa
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/2 šálky medu
- 1/4 šálky vody
- 1 šálka polosladkých čokoládových lupienkov (na zdobenie)
- 1 lyžica rastlinného oleja
Postup
- Formu na pečenie s rozmermi 23 x 33 cm postriekajte sprejom na pečenie alebo potrite zmäknutým maslom. Dno a strany vyložíme papierom na pečenie, ktorý presahuje niekoľko centimetrov cez dlhé strany.
- Do malej misky dajte 1 lyžicu sódy bikarbóny a 1/4 lyžičky vínneho kameňa a premiešajte.
- Formu na pečenie, zmes sódy bikarbóny a malé sitko s jemnými očkami umiestnite do blízkosti sporáka.
- Do veľkého hrnca dajte 1 šálku kryštálového cukru, 1/2 šálky medu a 1/4 šálky vody.
- Varte na stredne silnom ohni za jemného miešania ohybnou žiaruvzdornou stierkou, kým zmes nebude bublať.
- Pripevnite cukrárenský alebo fritovací teplomer na okraj hrnca a varte bez miešania, kým bublinky nezačnú ustupovať, farba zmesi nestmavne a nedosiahne 300 °C, 5 až 7 minút.
- Rýchlo odstavte hrniec z ohňa a vyberte teplomer.
- Zmes sódy bikarbóny preosejte cez sitko do hrnca. Šľahajte, kým sa nespojí, bude bublať.
- Opatrne nalejte cukrovinku do pripravenej formy a stierkou vyškrabte z okrajov hrnca.
- Formu nechajte pri izbovej teplote chladnúť, kým zmes nestuhne, 30 až 60 minút (cukrovinky sa pri chladnutí trochu rozpadnú).
- Vychladené rukami rozlámte na malé kúsky.
- Ak si cukrovinky namáčate do čokolády, na plech na pečenie umiestnite drôtenú mriežku.
- Do malej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry dajte 1 šálku polosladkých čokoládových lupienkov a 1 lyžicu rastlinného oleja. Mikrovlnnú rúru zapnite na najvyššiu teplotu v 30-sekundových intervaloch, po každom z nich miešajte, kým sa nerozpustí a nezíska hladkú konzistenciu, celkovo asi 1 minútu.
- Namočte časť každého cukríka do čokolády a položte na mriežku.
- Uložte do chladničky alebo mrazničky, kým čokoláda nezostane tuhá.