Vegan/Vegetarian

Domáce mandľové mlieko

Okrem toho, že je mandľové mlieko bohaté na minerály a vitamíny je aj veľmi, veľmi chutné. Ranným vločkám dodá zas o niečo inú chuť a je výborné do smoothies.

Je vhodné pre ľudí s alergiou na laktózu a aj pre vegánov. Avšak kravské mlieko obsahuje 8 krát viacej bielkovín ako napr. mandľové, tak sa ho v tomto smere radšej nesnažte nahradiť. Dočítali sme sa, že pre deti je vhodné až od 3 rokov, tak pozor mamičky.

Dôležitá poznámka: predtým ako sa pustíme  do prípravy, potrebujeme cez noc alebo najlepšie na dva dni namočiť mandle do vody. Ak ich necháme močiť dva dni, tak im radšej po jednom vymente vodu, aby neskysli.

Potrebujeme:

  •  1 veľkú šálku mandlí
  • 2, 5 -3 šálky vody
  • 2-5 sušených datlí na osladenie alebo môžeme použiť aj med či agave syrup
  • štipku soli
  • stolový mixér
  • gázu

Postup je veľmi jednoduchý

Namočené mandle scedíme a premyjeme studenou vodou. Ak chceme mať mlieko trošku sladké pridáme do mixovania sušené ďatle a štipku soli. Samozrejme, že ich mixujeme bez kôstok. Ak použijete med alebo sirup, stačí ich pridať na záver alebo do mixovania.

Mandle a ďatle dáme spolu s 2,5 šálkami vody do mixéra a môžeme začať mixovať. Najprv mixér pár krát zapnite a vypnite, aby sa mandle trošku rozdrvili a potom ho nechajte pustený cca 4 minúty (Po dvoch minútach dajte mixéru radšej pauzu).

Teraz zmes prelejeme cez gázu do dostatočne veľkej misky. Keď už mlieko nepreteká cez gázu svojvoľne, trošku mu pomôžeme. Gázu zbalíme do batôžteka a vytlačíme zvyšné mlieko.

Zvyšnú mandľovú „múku“ môžeme použiť napr. do pečenia, alebo si počkajte na nasledujúci recept na mandľové chocolate-chip cookies.

Mlieko vydrží v chladničke v uzavretej nádobe, max. 2- 3 dni, tak si podľa toho naplánujte napr. raňajky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang