Potrebné prísady:
- 200 ml mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 400 g hladkej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 70 g masla
- 1 žĺtok
- 40 g kryštálového cukru
- strúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna
- 1 vajce na potretie
- mak na posypanie
- soľ
Postup prípravy:
Z vlažného mlieka, droždia a 1 PL lyžičky cukru spravíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme kvások, rozpustené maslo, žĺtok, štipku soli, kryštálový, vanilkový cukor a strúhanú citrónovú kôru. Všetko spolu dobre vymiesime. Vymiesené cesto pomúčime a prikryté necháme odpočinúť cca. 30 minút.
Kysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu na hrúbku 1 cm. Rozvaľkaný kruh rozdelíme radieľkom na 8 trojuholníkov, ktoré zvinieme do rožtekov. Rúru vyhrejeme na 170 °C.
Lupačky položíme na plech vyloženým papierom na pečenie a prikryté utierkou necháme 15 minút nakysnúť. Rožteky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme nemletým makom. Pečieme na 170 °C 20 -25minút.