Toto je špeciálny recept mojej mamy na domáce lasagne s mäsitou paradajkovou omáčkou a lahodnou syrovou plnkou. Tradičnejšie domáce lasagne sa plnia ricottou, ale v v tomto recepte sa používa zmes cottage syru a parmezánu.
Aké ingrediencie použiť?
- Mäso: Tento recept na lasagne sa začína mletým mäsom (259 g mletého bravčového mäsa, 250 g chudého mletého hovädzieho mäsa).
- Cibuľa: Cibuľa nakrájaná na kocky sa varí spolu s mletým mäsom, kým nie je priesvitná.
- Konzervované paradajky: Budete potrebovať plechovku paradajkovej omáčky a plechovku drvených paradajok.
- Čerstvé bylinky: Na získanie chuti nasekáme dve polievkové lyžice petržlenovej vňate a rozdrvíme jeden strúčik cesnaku.
- Cukor: Kyslosť paradajok sa vyrovná štipkou cukru.
- Korenie a dochucovadlá: Tieto domáce lasagne sú ochutené sušenou bazalkou, sušeným oreganom, soľou a čiernym korením.
- Rezance: Samozrejme, budete potrebovať lasagne! V tomto recepte sa vyžadujú nevarené lasagne ale môžete použiť aj také, ktoré sú na pečenie, aby ste ušetrili čas.
- Syr: Sýrová vrstva pozostáva z cottage syru a parmezánu. Budete potrebovať aj strúhanú mozzarellu.
- Vajcia: Vďaka vajciam je syrová vrstva mimoriadne krémová.
Ako vhodne uskladniť a zamraziť lasagne?
Nechajte domáce lasagne úplne vychladnúť a potom ich zvyšky preložte do vzduchotesnej nádoby. Uchovávajte v chladničke až štyri dni. Znovu ohrejte v rúre alebo v mikrovlnnej rúre.
Ak plánujete lasagne zamraziť, najlepšie je piecť ich v jednorazovom pekáči. Nechajte ich úplne vychladnúť a potom celý pokrm pevne zabaľte do skladovacej fólie. Mrazte až tri mesiace. Cez noc lasagne rozmrazte v chladničke a ohrejte v rúre alebo mikrovlnnej rúre.
Ingrediencie
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 250 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 125 g nakrájanej cibule
- 1 plechovka drvených paradajok
- 1 plechovka paradajkovej omáčky
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- 1 a ½ lyžičky sušenej bazalky
- 1 a ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky sušeného oregana
- ⅛ lyžičky bieleho cukru
- 1 balenie lasagní
- 450 g cottage syra
- 150 g strúhaného parmezánu
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 balenie strúhaného syra mozzarella
Postup
- Vo veľkej hlbokej panvici na stredne silnom ohni zmiešajte bravčové a mleté hovädzie mäso; varte a miešajte, kým nezhnedne a nerozpadne sa, 5 až 7 minút. Pridajte cibuľu a varte, kým nie je priesvitná, približne 5 minút.
- Vmiešajte drvené paradajky, paradajkovú omáčku, 1 lyžicu čerstvej petržlenovej vňate, cesnak, bazalku, soľ, oregano a cukor. Znížte teplotu na stredne nízku a za občasného miešania varte 30 minút.
- Kým sa omáčka varí, priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Vo vriacej vode varte lasagne za občasného miešania, kým nezmäknú. Scedíme a odložíme bokom.
- Kým sa rezance varia, predhrejte rúru na 190 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte cottage syr, parmezán, vajcia, zvyšnú 1 lyžicu čerstvej petržlenovej vňate, soľ a korenie, kým sa nezmiešajú.
- Vrstvite lasagne: Na dno zapekacej misy rozotrite lyžicu alebo dve omáčky. Na omáčku položte dve vrstvyuvarených lasagní. Navrstvite 1/2 syrovej zmesi, 1/2 zvyšnej omáčky a 1/2 syra mozzarella. Vrstvy ešte raz zopakujte, pričom použite zvyšné rezance, syrovú zmes, omáčku a mozzarellu. Zapekaciu misu prikryte alobalom.
- Pečte vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút. Odstráňte fóliu a pečte, kým syr nie je zlatohnedý, ďalších 5 až 10 minút.
- Pred krájaním a podávaním vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť.