Výroba čerstvých cestovín je z hľadiska ingrediencií veľmi jednoduchá – potrebujete len múku a vajcia. To isté platí aj pre vybavenie. Na prípravu poctivých domácich cestovín nepotrebujete ani strojček na cestoviny, stačí niekoľko bežných kuchynských pomôcok a čistá pracovná plocha.
Cestoviny sú na priečkach obľúbenosti už nespočetné množstvo rokov – tak dlho, že sa mnohí ľudia často pýtajú, odkiaľ presne cestoviny pochádzajú. Cestoviny sa dodnes sa používajú v rôznych kuchyniach, a preto niet pochýb o tom, že obstáli v skúške času.
História prípravy domácich cestovín
Hoci legenda tvrdí, že cestoviny do Talianska zaviedol Marco Polo po svojom objavovaní Ďalekého východu koncom 13. storočia, pôvod cestovín možno vystopovať až do 4. storočia pred Kristom, keď sa v etruskej hrobke nachádzala skupina domorodcov, ktorí vyrábali niečo, čo vyzeralo ako cestoviny.
Číňania vyrábali jedlo podobné rezancom už 3000 rokov pred Kristom.
Grécka mytológia hovorí, že grécky boh Vulkán vynašiel zariadenie, ktoré vyrábalo nitky z cesta – prvé špagety.
Cestoviny sa do Nového sveta dostali vďaka Angličanom, ktorí ich objavili počas cesty po Taliansku. Kolonisti priniesli do Ameriky anglický zvyk variť rezance aspoň pol hodiny a potom ich zaliať smotanovou omáčkou a syrom.
Thomas Jefferson, tretí prezident Spojených štátov amerických, sa zaslúžil o to, že v roku 1789, keď sa vrátil domov po pôsobení vo funkcii veľvyslanca vo Francúzsku, priniesol do Ameriky prvý stroj na výrobu makarónov.
Prvú priemyselnú továreň na cestoviny v Amerike postavil v roku 1848 v Brooklyne Francúz, ktorý rozprestrel na streche svoje špagety, aby sa sušili na slnku.
Zdravotné benefity konzumácie domácich cestovín
- Hoci sa cestoviny často nesprávne považujú za „nezdravé“ kvôli vysokému obsahu sacharidov, v skutočnosti majú nízky glykemický index, čo v podstate znamená, že energiu do mozgu uvoľňujú rovnomerne počas niekoľkých hodín.
- Všetci vieme, aké dôležité je zjesť každý deň minimálne päť porcií ovocia a zeleniny, hoci niekedy sa môže zdať, že je to v skutočnosti ťažko dosiahnuteľné. Mnohé z cestovinových jedál sa podávajú so zeleninou.
- Domáce cestoviny obsahujú veľa bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast a vývoj svalov. Bielkoviny napomáhajú metabolizmu a bunkovým procesom v tele a tiež chránia pred chorobami prostredníctvom optimálnej funkcie imunitného systému.
- Cestoviny si vyslúžili povesť kalorických jedál, čo nie je vždy pravdou. Mnohé z cestovinových receptov majú menej ako 600 kalórií na porciu, čo je ideálne na ľahké letné jedlo.
Recept na pravé talianske cestoviny
Tento jednoduchý recept na domáce čerstvé talianske cestoviny môžete použiť na prípravu akéhokoľvek štýlu alebo tvaru cestovín. Cestoviny môžete použiť ako základ jedál, prílohu k mäsu či do polievky – vynikajúca ázijská polievka s cestovinami zaručene poteší všetky chuťové poháriky.
Suroviny na domáce cestoviny
- 400 g hladkej múky
- 4 stredne veľké vajcia
- soľ
Postup na domáce cestoviny
- Na pracovnú plochu nasypte múku a urobte jamku.
- Do stredu rozbijeme vajcia a pridáme štipku soli. Prísady začnite spájať vidličkou.
- Teraz použite ruky a premiešajte všetku múku s vajíčkami, kým sa úplne nespoja. Na začiatku si všimnete, že cesto je veľmi lepkavé, preto použite špachtľu, aby ste pozbierali cesto, ktoré sa lepí na pracovnú plochu.
- Pokračujte v miesení približne 10 až 15 minút, ak zistíte, že cesto je príliš suché, pridajte niekoľko lyžičiek vody, alebo ak máte pocit, že cesto je príliš lepkavé aj po 10 minútach miesenia, pridajte trochu múky. Vlhkosť a teplota vo vašej kuchyni sa môžu líšiť, preto cesto priebežne upravujte.
- Keď bude cesto hladké a pružné, vytvorte guľu a prikryte ju potravinovou fóliou alebo vlhkou kuchynskou utierkou. Nechajte ho odpočívať 15 až 20 minút, aby sa vytvorila štruktúra lepku.
- Po odležaní cesta môžete začať so spracovávaním valčekom. Najprv cesto trochu sploštite rukami a potom ho začnite vaľkať.
- Na rozvaľkanie cesta je najlepšie jednou rukou stlačiť spodnú časť plátu cesta a druhou rukou viesť valček smerom von, pričom treba mať na pamäti, že pri stláčaní smerom von je potrebné vyvinúť silný tlak, zatiaľ čo pri návrate valčeka smerom dovnútra musí byť tlak menší.
- Pokračujte vo valcovaní cesta, kým nedosiahnete plát požadovanej hrúbky (záleží na tom, aký typ cestovín vyrábate). Napríklad tagliatelle môžu byť o niečo hrubšie, zatiaľ čo na výrobu plátov na lasagne alebo ravioly je potrebné veľmi tenké rozvaľkané cesto.
Postup krájania domácich cestovín
Postup krájania závisí od toho, aký typ cestovín chcete vyrobiť, či sú to krátke alebo dlhé cestoviny, plnené atď..
Dlhý formát cestovín: plát cestovín veľmi dobre vysypte múkou z oboch strán. Potom ho preložte na dve polovice smerom k stredu, preloženie opakujte, kým nezískate úzky obdĺžnik. Nakrájajte ho na prúžky v závislosti od toho, čo vyrábate: 2 mm pre tagliolini, 5-6 mm pre tagliatelle a 1,5-2 cm pre pappardelle.
Farfalle, farfalline: odrežte obdĺžnik s rozmermi 4,5 cm x 2,5 cm. Najužšiu stranu narežte zúbkovaným nožom. Zľahka navlhčite prsty vodou a potom stlačte v strede, aby ste vytvorili mašľu. Výborne sa hodia napríklad do mexického šalátu.
Ravioli: rozrežte cesto na dlhé pláty s rozmermi približne 80 × 18 cm. Na jednu polovicu plátu dajte malé kopčeky náplne, pričom medzi nimi nechajte asi 3 cm voľného priestoru. Na vrch položte druhú polovicu plátu, ktorá zakryje náplň, a prstami ho utesnite. Vykrajujte ravioly pomocou vykrajovača na sušienky, noža alebo aj pohára na štvorce alebo kruhy.
Tortellini: nakrájajte štvorce s rozmermi 4×4 cm. Do stredu vložte náplň. Uzavrite na polovicu, aby ste vytvorili akýsi trojuholník, a potom prstami trochu pritlačte v každom rohu. Obtočte ho okolo ukazováka, aby mal tvar prsteňa.
Trofie: tento druh cestovín pochádza z Janova a používa sa najmä na jedenie s pestom. Názov pochádza z janovského dialektu: strufuggiâ – strofinare (taliansky) = trieť (anglicky). Najprv urobte malú guľôčku veľkosti hrášku. Potom ju rozotrite medzi dlaňami, ako keď si umývate ruky.
Ako variť čerstvé cestoviny – taliansky spôsob
Jediné odporúčané ingrediencie na varenie cestovín sú voda a soľ.
Použite veľký hrniec s dostatočným množstvom vody, aby boli cestoviny dobre zakryté. Cestoviny by mali „plávať“ na vode. Ak chcete urýchliť varenie vody, najlepšie je hrniec prikryť a na začiatku nepridávať soľ.
Pred varením je lepšie nechať cestoviny 2 až 3 hodiny odpočívať, aby sa nerozpadli hneď, ako sa dotknú vriacej vody.
Voda musí zovrieť pred pridaním cestovín, ak ich pridáte skôr, riskujete, že sa cestoviny rozvaria a rozpadnú. Hneď ako voda začne vrieť, pridajte cestoviny a pridajte soľ. Hrniec už neprikrývajte, pretože by mohlo dôjsť k úniku vody alebo k rozvareniu cestovín.
Vyhnite sa miešaniu cestovín hrubými pohybmi, pretože by sa mohli polámať. Stačí, ak to urobíte len raz za čas, aby ste zabránili zlepeniu, ale vždy plynulými pohybmi.
Na rozdiel od balených cestovín (suché cestoviny) by sa čerstvé cestoviny na lasagne nemali pred prípravou lasagní úplne uvariť, stačí ich na niekoľko sekúnd namočiť do horúcej vody.
Čas varenia závisí od chuti a hrúbky cestovín, ja mám rada cestoviny al dente, takže ich zvyčajne nechávam variť 3 – 4 minúty, ale väčšinou to platí pre tagliatelle alebo dlhý typ cestovín. Iné druhy, ako napríklad orecchiette, môžu potrebovať o niečo dlhší čas varenia.
Ak chcete varenie rýchlo zastaviť, stačí do hrnca pridať šálku studenej vody hneď, ako ho stiahnete z ohňa. Cestoviny vodou nepreplachujte, pretože stratia veľa chuti a štruktúry.
Recept na domáce špenátové cestoviny
Naučte sa pripraviť špenátové cesto na cestoviny presne tak, ako sa pripravuje v Taliansku. V tomto recepte nájdete všetky tipy a triky, aby vyšli dokonale. Výroba domácich čerstvých cestovín je veľmi jednoduchá, aj keď nemáte strojček na výrobu cestovín. Do prípravy môžete zapojiť aj tých najmenších, čo je veľmi zábavný spôsob, ako stráviť čas s rodinou. Tieto cestoviny sa výborne hodia ako základ do receptu na cestoviny s kuracím mäsom.
Suroviny na domáce špenátové cestoviny
- 200 g (1 a ⅓ šálky) hladkej múky
- 100 g (½ šálky+1 lyžička) krupicovej múky
- 2 stredne veľké vajcia
- 60 g (2 šálky) čerstvého špenátu
- soľ
Recept na domáce špenátové cestoviny
- Špenát dôkladne umyte a uvarte vo vode so soľou, kým nie je veľmi mäkký a kašovitý.
- Vyberte ho z horúcej vody a vložte do cedidla, aby ste sa zbavili prebytočnej vody. Jemne stlačte lyžicou, kým sa všetka voda nevylúči.
- Po odstránení všetkej vody pokračujte v prepasírovaní špenátu cez sitko do misky, čo je potrebné urobiť, kým je špenát ešte horúci, inak to nebude také jednoduché. Môžete špenát tiež nechať vychladnúť a potom ho vložiť do kuchynského robota a pulzovať, kým nezískate hladké pyré.
- Preosejte múku a krupicu a potom ich dajte do kopčeka na pracovnú plochu.
- V strede urobte jamku a potom pridajte vajcia, špenátové pyré a štipku soli.
- Začnite vypracovávať cesto tak, že ingrediencie najprv premiešate vidličkou, kým sa nespoja.
- Teraz začnite rukami zapracovávať múku a miesiť, pričom pridávajte – len ak vidíte, že je to potrebné – niekoľko lyžičiek vody.
- Keď dosiahnete veľmi hladké a pružné cesto, vytvorte guľu a nechajte ju odpočívať asi 30-40 minút prikrytú vlhkou kuchynskou utierkou, potom ju nakrájajte na váš obľúbený typ cestovín a varte v osolenej vode, kým nebudú al dente.
Múka do domácich cestovín
Štruktúra cestovín po uvarení závisí od druhu použitej múky. Zvyčajne sa používa univerzálna hladká múka „typu 00“, ale bežne sa používa aj krupica.
Pri použití plnej dávky krupicovej múky budú cestoviny trochu „drsnejšie“ a viac al dente, zatiaľ čo pri použití plnej hladkej múky budú cestoviny trochu mäkšie.
Vyskúšajte rôzne druhy a kombinácie múky (50:50, 40:50, 30:70 atď.) a vyberte si tú, ktorá vám najviac vyhovuje.
Recept na domáce cestoviny z červenej repy
Naučte sa, ako si pripraviť žiarivo ružové cesto na domáce cestoviny z červenej repy, ktoré je prekvapivo jednoduché na prípravu. Toto cesto je skvelé na prípravu tagliatelle, pappardelle, farfalle a mnohé ďalšie typy cestovín.
Suroviny na domáce cestoviny z červenej repy
- 200 g červenej repy
- 350 g múky
- 1 vajce
- štipka soli
- 1 lyžička olivového oleja
Postup na domáce cestoviny z červenej repy
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Červenú repu pokvapkajte trochou olivového oleja a posypte trochou soli. Zabaľte ju do alobalu a pečte v rúre na plechu 1 hodinu alebo dovtedy, kým sa do nej nedá ľahko zapichnúť nôž. Odstráňte šupku, nakrájajte ju na štvrtiny a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí vložte do misy a rozmixujte na hladké pyré pomocou ručného mixéra (môžete použiť aj kúpenú uvarenú cviklu).
- Do veľkej misy (môžete to urobiť aj na čistej pracovnej ploche) pridajte múku a soľ.
- Uprostred urobte jamku a pridajte vajce a pyré z červenej repy. Vajíčko a červenú repu vyšľahajte vidličkou a zároveň primiešajte múku.
- Keď sa cesto začne spájať, začnite ho hniesť rukami na pracovnej ploche 10 minút, pričom použite čo najmenej múky navyše.
- Cesto prekrojte na polovicu, ak vidíte malé vzduchové bublinky, cestoviny sú hotové.
- Vytvarujte guľu a zakryte ju potravinovou fóliou. Nechajte ho odpočívať aspoň 30 minút.
- Pripravte podľa postupu na domáce cestoviny v recepte vyššie.
Ako dlho vydržia čerstvé cestoviny?
Domáce cestoviny sa však dajú skladovať len jeden až dva dni (odporúčame ich však zjesť do 18 hodín).
Ak čerstvé cestoviny uchováte v chladničke dlhšie ako 18 hodín, začnú absorbovať vodu a oxidovať. Poznávacím znamením je, že cestoviny zmenia farbu na „zelenošedú“, no budú naďalej chutiť rovnako dobre.
Ak chcete čerstvé cestoviny uchovávať v chladničke, vložte porcie do vzduchotesných plastových vreciek. Môžete použiť aj nádobu Tupperware, ale uistite sa, že je pevne uzavretá alebo že je na nej pevne umiestnené veko.
Ak chcete čerstvé cestoviny zmraziť, položte nakrájané cestoviny na 15 minút na plech na pečenie, aby sa mierne vysušili. Potom porcie cestovín preložte do vzduchotesných vrecúšok.
Pred vložením do mrazničky nezabudnite vytlačiť prebytočný vzduch. Čerstvé cestoviny môžete v mrazničke skladovať až 1 mesiac. Keď chcete cestoviny ohriať, jednoducho ich vyberte z vrecka v mrazničke a vhoďte do osolenej vody, ktorá sa varí.
Obľúbené talianske recepty s domácimi cestovinami
Každý milovník talianskej kuchyne miluje domáce cestoviny, či už sú to bohaté domáce lasagne s hodvábnou krémovou bešamelovou omáčkou.
Výborné sú tiež čerstvé domáce cestoviny s brokolicou.
A určite potešíte chuťové poháriky aj špagetami Fettucine či s obľúbenou bolonskou omáčkou – vyskúšajte náš recept na bolonské špagety.
Výborným cestovinovým receptom, ktorý síce nepochádza z Taliansky, ale z východnej Európy, sú fliačky s kapustou alebo šampiňónový stroganov.