Jedlá ako burritos, tacos či enchiladas. Také mini burritos či tacos sú skvelými párty jedlami, lebo môžeme pripraviť viacero ingrediencií, z ktorých si potom každý poskladá to svoje vlastné jedlo. Ako príloha sa hodí ryža, domáce tortilly a samozrejme šťavnaté dipy.
Recept pre 2 osoby
Potrebujeme
Na burritos
- 4 placky
- 2 batáty (sladké zemiaky) ALEBO 1/2 hokkaido tekvice (cca. 550 g)
- 2 kápie
- 1 väčšiu červenú cibuľu
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
- 240 g uvarenej bielej fazule (kúpili sme v Bio obchode)
- 1 ČL citrónovej šťavy
- váš obľúbený syr – my sme zvolili cheddar
- ľadový šalát
Na paprikovo-rajčinový dip
- 400 g paradajok (ak nie sú v sezóne, použijeme pasírované paradajky)
- 2 červené papriky/kápie
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie, mleté čili
Na smotanový dip
- 200 ml kyslej smotany
- 1 ČL horčice
- soľ, mleté čierne korenie
Postup
Začneme s prípravou paprikovo-rajčinového dipu, ktorý sa musí dlhšie variť, aby nám zhustol do požadovanej konzistencie. Ideálne keď si ho pripravíte deň vopred. Papriky a cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Na miernej teplote ich opečieme na panvici na olivovom oleji a presunieme do mixéra.
Ak používame čerstvé paradajky, taktiež ich celé opečieme na olivovom oleji z každej strany a šup s nimi k paprikám (ak siahnete po pasírovaných paradajkách, jednoducho ich pridajte k paprikám do mixéra). Pridáme ešte očistený strúčik cesnaku a mixér dáme do pohybu.
Všetko rozmixujeme a potom cez sitko prelejeme späť na panvicu. Osolíme, okoreníme, pridáme čili (podľa chuti) a necháme zovrieť. Pri nízkej teplote varíme bez pokrievky (aby sa mohla odparovať voda) približne 1,5 hod do požadovanej „dipovej“ konzistencie. Občas premiešame.
Druhý smotanový dip je o to jednoduchší a rýchlejší a jeho príprava pozostáva iba zmiešaním hore uvedených ingrediencií.
Keď máme hotové či kúpené placky, môžeme sa pustiť do prípravy náplne. Očistenú zeleninu (batáty/tekvicu, kápiu a cibuľu) nakrájame na malé kúsky, polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a presunieme na plech. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 st na 35 min., posledných 5 min. plech presunieme úplne hore, aby nám okraje zeleniny trošku schrumkaveli.
Na záver ešte ostáva fazuľový krém do placky. Veď čo by to bolo za mexické jedlo bez fazule:) Uvarenú fazuľu presunieme do vyššej nádoby, pridáme 1 ČL citrónovej šťavy, 1 PL olivového oleja, soľ, korenie a vymixujeme do hladka ponorným mixérom.
Placku potrieme fazuľovým krémom, pridáme strúhaný syr, na jemno nakrájaný šalát a pečenú zeleninu. Zabalíme do rolky a šikmým rezom prerežeme na polovicu.