Deti v tomto období života stále intenzívne rastú, preto potrebujú dostatok mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré obsahujú vápnik, kvalitné bielkoviny a tuky.
Stravujú sa najčastejšie v materskej škole, ktorej jedálny lístok s najväčšou pravdepodobnosťou neovplyvníte. Napriek tomu je dobré aktívne sa zaujímať o to, čo vaše deti cez deň zjedli, a domácou stravou potom doplniť to, čoho bol nedostatok.
- Jedlo deťom rozdeľujte do 5 – 6 denných dávok (3 väčšie jedlá a 2 – 3 menšie desiate a olovranty).
- Najvhodnejšou úpravou pokrmov pre deti je varenie, potom dusenie, pečenie a zapekanie.
- Na dochucovanie pokrmov môžete bez obáv používať bylinky, soľ však už po dokončení pokrmu nepridávajte, aby si dieťa zbytočne nezvykalo na veľmi slanú chuť jedla.
- Sledujte ich pitný režim, mali by vypiť viac ako 1 liter tekutín denne, základom sú neperlivé stolové vody, riedené ovocné džúsy a šťavy, ovocné, zelené a bylinkové čaje, mliečne nápoje.
Jedálny lístok:
Olovrant: | Chlieb s rastlinným tukom a pórovou nátierkou. Čaj. |
Raňajky: |
Vyšľahaný tvaroh so zaváraninou alebo ovocím. Žemľa. Čaj. |
Desiata: | Ovocná výživa s pečivom alebo piškótami. |
Obed: | Mrkvová polievka s haluškami. Rizoto s kuracím mäsom a zeleninou. Ovocná šťava. |
Večera: | Pohánková kaša s orieškami. Kakao. |