Dezerty

Ďatle „en rose orientale“

Tento recept hladiaci všetky zmysly sa zameral na najmilovanejšiu zo všetkých kvetín – na orientálnu ružu. V ružovej vode uvarené ďatle na sladkých kandizovaných ružových lístkoch na ružovom jogurte ponúkajú i chladné pohladenie čerstvej mety s osviežujúcim dotykom citróna. Delikátna symfónia chutí, ktorá prepožičiava fantázii krídla.

Prísady:

  • 1 plná hrsť ružových kvetov
  • 20 ml ružovej vody
  • 3 polievkové lyžice jogurtu
  • 1 zväzok šafranu
  • 2 polievkové lyžice pistácií
  • 1 polievková lyžica ružovej marmelády
  • 1 iránsky citrón (Limu Shirin)
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica bieleho cukru
  • 1 plná hrsť ďatlí
  • 1 polievková lyžica figového sirupu
  • 1 vetvička mäty
  • 1 čajová lyžička červeného korenia
  • 1 štipka ružovej soli

Postup

Ďatle uvaríme v ružovej vode a pridáme čerstvé listy mäty. Medzitým necháme skaramelizovať v panvici hnedý i biely cukor. Teraz pridáme ružové kvety, ktoré nakrátko pridáme do karamelu a hneď ich vytiahneme. Ružový jogurt pripravíme zmiešaním neochuteného jogurtu s ružovou marmeládou a štipkou ružovej soli.

Iránsky citrón nakrájame na polmesiačiky. Do misky uložíme kandizované ružové kvety, na ktoré pridáme jogurt s trochou figového sirupu. Jogurt ešte posypeme nasekanými pistáciami a šafranom. Na záver pridáme uvarené ďatle a ružovú marmeládu. Kreácia v orientálnom štýle – hladiaca všetky zmysly a zvodná ako kvety orientu.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang