Tento recept hladiaci všetky zmysly sa zameral na najmilovanejšiu zo všetkých kvetín – na orientálnu ružu. V ružovej vode uvarené ďatle na sladkých kandizovaných ružových lístkoch na ružovom jogurte ponúkajú i chladné pohladenie čerstvej mety s osviežujúcim dotykom citróna. Delikátna symfónia chutí, ktorá prepožičiava fantázii krídla.
Prísady:
- 1 plná hrsť ružových kvetov
- 20 ml ružovej vody
- 3 polievkové lyžice jogurtu
- 1 zväzok šafranu
- 2 polievkové lyžice pistácií
- 1 polievková lyžica ružovej marmelády
- 1 iránsky citrón (Limu Shirin)
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
- 1 polievková lyžica bieleho cukru
- 1 plná hrsť ďatlí
- 1 polievková lyžica figového sirupu
- 1 vetvička mäty
- 1 čajová lyžička červeného korenia
- 1 štipka ružovej soli
Postup
Ďatle uvaríme v ružovej vode a pridáme čerstvé listy mäty. Medzitým necháme skaramelizovať v panvici hnedý i biely cukor. Teraz pridáme ružové kvety, ktoré nakrátko pridáme do karamelu a hneď ich vytiahneme. Ružový jogurt pripravíme zmiešaním neochuteného jogurtu s ružovou marmeládou a štipkou ružovej soli.
Iránsky citrón nakrájame na polmesiačiky. Do misky uložíme kandizované ružové kvety, na ktoré pridáme jogurt s trochou figového sirupu. Jogurt ešte posypeme nasekanými pistáciami a šafranom. Na záver pridáme uvarené ďatle a ružovú marmeládu. Kreácia v orientálnom štýle – hladiaca všetky zmysly a zvodná ako kvety orientu.