Recepty na pizzu z karfiolu a baklažánu. Obe sú fantastické. Karfiolová je šťavnatejšia, baklažánová zas chrumkavejšia. Cukinová pizza je nadupaná proteínmi, lebo miesto múky obsahuje mleté mandle, vďaka ktorým je tento recept aj bezlepkový.
- 300 g cukiny
- 50 g strúhanej mozarelly (my sme použili vegánsku)
- 60 g pomletých lúpaných mandlí
- 1 vajíčko
- 1 ČL soli
- 1 ČL sušeného oregana
- 1/2 ČL mletej papriky
- 1 PL lahôdkového droždia (pre bezlepkovú variantu droždie z receptu vynechajte a nič sa nestane ak ho nepoužijete aj keď lepok môžete. Pridali sme ho kvôli jeho ľahko syrovej lahodnej chuti). Dostanete kúpiť v bio obchode.
Rúru si rozohrejeme na 210 stupňov. Cukinu nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme k nej 1 ČL soli a necháme 10 minút odpočívať. Keď cukina pustí vodu, poriadne ju vyžmýkame cez gázu. Ku cukine pridáme všetky ostatné ingrediencie a vytvarujeme hmotu, ktorú rozprestrieme na plech, na papier na pečenie
- pečieme na 210 stupňoch 10 minút
- po tomto čaše plech vytiahneme z rúry na pečenie, položíme naň ďalší kúsok papiera na pečenie a celú pizzu otočíme na druhú stranu, až skončí na novom papiery. „Starý“ z pizze stiahneme a pizzu dáme opäť do rúry na ďalších 8 – 10 minút
- po tomto čaše na pizzu dáme zelené pesto, nastrúhanú mozarellu, nakrájané sušené paradajky a bazalku. Pečieme ďalších cca 5 minút.