Recepty

Recept na čučoriedkové muffiny s mrveničkou

Vyskúšajte tento výborný recept na chrumkavé vláčne čučoriedkové muffiny.

Suroviny

  • 8 lyžíc masla
  • 1/2 šálky plnotučného mlieka
  • 1 veľké vajce
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 malý citrón
  • 1 a 3/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 2/3 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok (nerozmrazovať)

Postup

  1. Pripravte si 4 lyžice masla, 1/2 šálky plnotučného mlieka a 1 veľké vajce. Nechajte pri izbovej teplote, kým maslo nezmäkne, 45 minút až 1 hodinu.
  2. Rúru rozohrejte ju na 190 °C, pripravte si muffinovú formu a papierové košíčky.
  3. Urobte mrveničku: Do stredne veľkej misy dajte 1/2 šálky hladkej múky, 1/4 šálky hnedého cukru, 1/4 lyžičky mletej škorice, 1/4 lyžičky soli a premiešajte. Zvyšné 4 lyžice masla vložte do malej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry. V mikrovlnnej rúre ho nechajte roztopiť, približne 30 sekúnd a vlejte ho do zmesi múky. Miešajte, kým sa nevytvoria veľké omrvinky.
  4. Do druhej stredne veľkej misky najemno nastrúhajte kôru z 1 malého citróna (1/2 lyžičky). K citrónovej kôre pridajte zvyšných 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky, 1 a 3/4 lyžičky prášku do pečiva, zvyšnú 1/2 lyžičky soli a zvyšnú 1/4 lyžičky mletej škorice. Šľahajte, kým sa suroviny nespoja.
  5. Do veľkej misy vložte zmäknuté maslo a 2/3 šálky kryštálového cukru a šľahajte na stredne vysokej rýchlosti elektrickým ručným mixérom, kým nebude ľahké a nadýchané, približne 2 minúty. Pridajte vajce a 1 lyžičku vanilkového extraktu a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  6. Pridajte zmes mlieka a múky a šľahajte na nízkych otáčkach. Napokon pridajte 1 šálku čučoriedok a opatrne ich vmiešajte do cesta pomocou ohybnej stierky.
  7. Opatrne naplňte cestom košíčky na muffiny, pridajte niekoľko čučoriedok a posypte asi 1 lyžicou mrveničky.
  8. Pečte približne 12 minút.
  9. Pred prenesením na mriežku nechajte 10 minút vychladnúť na plechu. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang