Vyskúšajte tento výborný recept na chrumkavé vláčne čučoriedkové muffiny.
Suroviny
- 8 lyžíc masla
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 1 veľké vajce
- 2 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 3/4 lyžičky soli
- 1 malý citrón
- 1 a 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok (nerozmrazovať)
Postup
- Pripravte si 4 lyžice masla, 1/2 šálky plnotučného mlieka a 1 veľké vajce. Nechajte pri izbovej teplote, kým maslo nezmäkne, 45 minút až 1 hodinu.
- Rúru rozohrejte ju na 190 °C, pripravte si muffinovú formu a papierové košíčky.
- Urobte mrveničku: Do stredne veľkej misy dajte 1/2 šálky hladkej múky, 1/4 šálky hnedého cukru, 1/4 lyžičky mletej škorice, 1/4 lyžičky soli a premiešajte. Zvyšné 4 lyžice masla vložte do malej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry. V mikrovlnnej rúre ho nechajte roztopiť, približne 30 sekúnd a vlejte ho do zmesi múky. Miešajte, kým sa nevytvoria veľké omrvinky.
- Do druhej stredne veľkej misky najemno nastrúhajte kôru z 1 malého citróna (1/2 lyžičky). K citrónovej kôre pridajte zvyšných 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky, 1 a 3/4 lyžičky prášku do pečiva, zvyšnú 1/2 lyžičky soli a zvyšnú 1/4 lyžičky mletej škorice. Šľahajte, kým sa suroviny nespoja.
- Do veľkej misy vložte zmäknuté maslo a 2/3 šálky kryštálového cukru a šľahajte na stredne vysokej rýchlosti elektrickým ručným mixérom, kým nebude ľahké a nadýchané, približne 2 minúty. Pridajte vajce a 1 lyžičku vanilkového extraktu a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte zmes mlieka a múky a šľahajte na nízkych otáčkach. Napokon pridajte 1 šálku čučoriedok a opatrne ich vmiešajte do cesta pomocou ohybnej stierky.
- Opatrne naplňte cestom košíčky na muffiny, pridajte niekoľko čučoriedok a posypte asi 1 lyžicou mrveničky.
- Pečte približne 12 minút.
- Pred prenesením na mriežku nechajte 10 minút vychladnúť na plechu. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote.