Tento recept na anglickú klasiku má pikantnú mletú hovädziu náplň zaliatu omáčkou, na ktorej je krémová zemiaková kaša, upečená dozlatista. Jedno z najlepších jedál z mletého hovädzieho mäsa.
Toto jedlo je bohaté na mäso a sacharidy, takže sa veľmi dobre hodí k čerstvým šalátom, napríklad k rukolovému s balzamikovým dresingom alebo k záhradnému šalátu s francúzskym alebo talianskym dresingom.
Suroviny
- 1 a 1/2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 1 mrkva, nadrobno nakrájaná
- 1 zeler, nadrobno nakrájaný
- 750 g mletého hovädzieho mäsa
- 40 g hladkej múky
- 55 g paradajkového pretlaku
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 125 ml červeného vína (alebo vody)
- 1 kocka hovädzieho bujónu, rozdrvená (kocka bujónu alebo 1 lyžička bujónu v prášku)
- 2 lyžice worcestrovej omáčky
- 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo 3 vetvičky čerstvého tymiánu)
- 2 sušené bobkové listy
- 3/4 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
Na polevu:
- 1,2 kg zemiakov, ošúpané a nakrájané na 2,5 cm kocky
- 165 ml mlieka, zohriate
- 30 g masla
Parmezánová krusta:
- 30 g masla
- 20 g parmezánu, nastrúhaného
Postup
- Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a varte 1 minútu. Potom pridajte mrkvu a zeler. Varte 3 minúty alebo kým nezmäkne a nezosladne.
- Zvýšte teplotu na vysokú. Pridajte hovädzie mäso a varte ho, kým nezhnedne.
- Pridajte múku a premiešajte. Pridajte paradajkový pretlak, vývar, červené víno, kocku bujónu, worcestrovú omáčku, tymián, bobkový list, soľ a korenie.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu. Varte 30 minút za občasného miešania, kým sa nezredukuje na konzistenciu omáčky. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli.
- Preložíme do koláčovej misy (1,5 l litra). Prikryte, nechajte vychladnúť, ak máte čas (aj cez noc).
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zemiaky varte vo vriacej vode 15 minút alebo kým nezmäknú. Potom ich scedíme a vrátime do hrnca na vypnutom sporáku. Krátko ich pretrepte a nechajte asi 30 sekúnd vysušiť v pare.
- Pridajte maslo a roztlačte ho, kým sa nerozpustí, potom pridajte mlieko a soľ. Roztlačte na hladkú kašu.
- Rozotrite na koláč, vidličkou zdrsnite povrch (drsnejší povrch = viac zlatistých kúskov). Posypeme parmezánom, pokvapkáme maslom (alebo to vynecháme a pokvapkáme len olivovým olejom).
- Pečieme 25-30 minút alebo kým nie je vrch zlatistý.
- Pred podávaním nechajte 5 minút odstáť a podľa potreby ozdobte lístkami čerstvého tymiánu.