DezertyReceptyVegan/Vegetarian

Čokoládovo-banánové muffiny – recept

Čokoládovo-banánové muffiny sú lahodným pečivom, ktoré spája chuť zrelých banánov a bohatej čokolády. Tieto muffiny sa pripravujú zo základného cesta na muffiny, ktoré je ochutené roztlačenými banánmi a kakaovým práškom alebo rozpustenou čokoládou. Do cesta sa môže pridať aj nasekaná čokoláda alebo čokoládové lupienky, ktoré dodajú pravú čokoládovú chuť.

Prebytok mäkkých banánov v domácnosti nemusí vždy znamenať jasnú voľbu receptu na banánový chlieb. Príprava čokoládovo-banánových muffinov sa zvyčajne začína predhriatím rúry a prípravou formy na muffiny s priehlbinami na muffiny alebo vymastením priehlbín na muffiny.

Potom zmiešajte suché prísady vrátane múky, cukru, prášku do pečiva a soli a mokré prísady vrátane roztlačených banánov, rozpusteného masla alebo oleja, mlieka a vanilkového extraktu. Potom spojíte suché a mokré prísady a pridáte nasekanú čokoládu alebo čokoládové lupienky.

Keď je cesto premiešané, naberiete ho do pripravenej formy na muffiny a upečiete ich v rúre, kým nie sú zlatohnedé a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté. Čokoládovo-banánové muffiny sú ideálne na raňajky, desiatu alebo ako dezert a môžete si ich vychutnať teplé alebo pri izbovej teplote.

Čokoládovo-banánové muffiny sú lahodným pečivom či dezertom.

Ingrediencie na čokoládovo-banánové muffiny

  • 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
  • 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky polosladkých čokoládových lupienkov alebo nasekanej čokolády

Postup na čokoládovo-banánové muffiny

  1. Rúru predhrejte na 190 °C a formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami alebo vymastite priehlbiny na muffiny.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V samostatnej miske vyšľahajte spolu roztlačené banány, cukor, rastlinný olej, vajce a vanilkový extrakt, kým sa dobre nespoja.
  4. Suché prísady pridajte k mokrým a miešajte, kým sa nespoja. Vložte čokoládové lupienky alebo nasekanú čokoládu.
  5. Cesto rovnomerne rozdeľte do košíčkov na muffiny a každý naplňte približne do 3/4.
  6. Pečte 18-20 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu muffinu nevyjde čistá.
  7. Muffiny vyberte z rúry a nechajte ich 5-10 minút vychladnúť vo forme, potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.

Muffiny na záver ešte môžete poliať polevou na muffiny.

Dvojité čokoládovo-banánové muffiny – recept

Ak chcete muffinom dodať extra čokoládový nádych, primiešajte do cesta okrem kakaového prášku aj 1/2 šálky čokoládových lupienkov. Pečte podľa receptu a vychutnajte si extra dávku čokoládovej dobroty.

Dvojité čokoládovo-banánové muffiny

Ingrediencie na dvojité čokoládovo-banánové muffiny

  • 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky polosladkých čokoládových lupienkov
  • Ďalšia 1/4 šálky polosladkých čokoládových lupienkov na polevu

Postup na dvojité čokoládovo-banánové muffiny

  1. Predhrejte rúru na 190 °C. Formu na muffiny s 12 priehlbinami vyložte papierovými košíčkami.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V samostatnej miske vyšľahajte spolu roztlačené banány, cukor, rastlinný olej, vajce a vanilkový extrakt, kým sa dobre nespoja.
  4. Mokré prísady vlejte do suchých a miešajte, kým sa nespoja. Nepreháňajte to s miešaním.
  5. Primiešajte 1/2 šálky čokoládových lupienkov.
  6. Cesto rovnomerne rozdeľte do 12 košíčkov na muffiny.
  7. Na vrch muffinového cesta nasypte ďalšiu 1/4 šálky čokoládových lupienkov a jemne ich pritlačte.
  8. Pečte 18-20 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu muffinu nevyjde čistá.
  9. Muffiny nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom ich vyberte a položte na mriežku, aby úplne vychladli.

Čokoládovo-banánovo-orieškové muffiny – recept

Postupujte podľa základného receptu na čokoládovo-banánové muffiny, ale do cesta pridajte 1/2 šálky nasekaných orechov (napríklad vlašských alebo pekanových). Pečte podľa receptu a vychutnajte si chrumkavosť a chuť orechov.

Čokoládovo-banánovo-orieškové muffiny.

Ingrediencie na čokoládovo-banánovo-orieškové muffiny

  • 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky čokoládových lupienkov
  • 1/2 šálky nasekaných orechov (napríklad vlašské orechy alebo pekanové orechy)

Postup na čokoládovo-banánovo-orieškové muffiny

  1. Predhrejte rúru na 190 °C. Formu na muffiny s 12 priehlbinami vyložte papierovými košíčkami.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V samostatnej miske vyšľahajte spolu roztlačené banány, cukor, rastlinný olej, vajce a vanilkový extrakt, kým sa dobre nespoja.
  4. Mokré prísady vlejte do suchých a miešajte, kým sa nespoja. Nepreháňajte to s miešaním.
  5. Primiešajte 1/2 šálky čokoládových lupienkov a 1/2 šálky nasekaných orechov.
  6. Cesto rovnomerne rozdeľte do 12 košíčkov na muffiny.
  7. Pečte 18-20 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu muffinu nevyjde čistá.
  8. Muffiny nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom ich vyberte a položte na mriežku, aby úplne vychladli.

Banánovo-ovsené-čokoládové muffiny – recept

Pre zdravšiu obmenu klasického receptu na muffiny vymeňte polovicu celozrnnej múky za zdravšiu variantu – ovsené vločky. Do cesta pridajte 1/2 šálky čokoládových lupienkov, ako aj štipku škorice a muškátového orieška na dochutenie. Pečte podľa receptu a vychutnajte si tieto výdatné a sýte muffiny na raňajky alebo ako desiatu.

Banánovo-ovsené-čokoládové muffiny.

Ingrediencie na banánovo-ovsené-čokoládové muffiny

  • 1 šálka univerzálnej múky
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky čokoládových lupienkov
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška

Postup na banánovo-ovsené-čokoládové muffiny

  1. Predhrejte si rúru na 190 °C. Formu na muffiny s 12 priehlbinami vyložte papierovými košíčkami.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, ovsené vločky, cukor, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
  3. V samostatnej miske vyšľahajte spolu roztlačené banány, mlieko, rastlinný olej, vajce a vanilkový extrakt, kým sa dobre nespoja.
  4. Mokré prísady vlejte do suchých a miešajte, kým sa nespoja. Nepreháňajte to s miešaním.
  5. Primiešajte 1/2 šálky čokoládových lupienkov.
  6. Cesto rovnomerne rozdeľte do 12 košíčkov na muffiny.
  7. Pečte 18-20 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu muffinu nevyjde čistá.
  8. Muffiny nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom ich vyberte a položte na mriežku, aby úplne vychladli.

Vegánske čokoládovo-banánové muffiny – recept

Postupujte podľa základného receptu na čokoládovo-banánové muffiny, ale vajce nahraďte 1/4 šálky nesladeného jablkového pyré alebo roztlačeného banánu.

Namiesto bežného mlieka použite nemliečne mlieko (napríklad mandľové alebo sójové). Pečte podľa návodu a vychutnajte si tieto vegánske muffiny bez toho, aby ste sa vzdali ich chuti alebo štruktúry.

Ingrediencie na vegánske čokoládovo-banánové muffiny

  • 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 1/2 šálky nesladeného jablkového pyré
  • 1/2 šálky javorového sirupu
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky vegánskych čokoládových lupienkov

Postup na vegánske čokoládovo-banánové muffiny

  1. Predhrejte si rúru na 190 °C. Formu na muffiny s 12 priehlbinami vyložte papierovými košíčkami.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V samostatnej miske vyšľahajte spolu roztlačené banány, jablkové pyré, javorový sirup, rastlinný olej a vanilkový extrakt, kým sa dobre nespoja.
  4. Mokré prísady nalejte do suchých a miešajte, kým sa nespoja. Nepreháňajte to s miešaním.
  5. Primiešajte 1/2 šálky vegánskych čokoládových lupienkov.
  6. Cesto rovnomerne rozdeľte do 12 košíčkov na muffiny.
  7. Pečte 18-20 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu muffinu nevyjde čistá.
  8. Muffiny nechajte 5 minút vychladnúť vo forme a potom ich vyberte a položte na mriežku, aby úplne vychladli.

Čokoládovo-banánové muffiny sú chutnou a ľahko pripraviteľnou pochúťkou, ktorú si môže vychutnať každý. Kombinácia banánov a čokolády je klasickou kombináciou chutí, ktorá určite poteší. Banán dodáva sladkosť, zatiaľ čo čokoláda bohatú, dekadentnú chuť.

Tieto muffiny sú ideálne na raňajky, desiatu alebo aj ako dezert. Navyše sa neuveriteľne ľahko pripravujú a dajú sa prispôsobiť akýmkoľvek diétnym potrebám. Vyskúšajte ich sami a uvidíte, prečo sú čokoládovo-banánové muffiny obľúbené.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang