Čokoládová ganache je poleva zo zmesi smotany a čokolády, ktorá má veľa možností využitia v domácom pečive. Výborne sa hodí na koláče, pralinky a zákusky a môže sa použiť aj ako náplň alebo glazúra.
Ingrediencie
- 250 g horkej čokolády, nahrubo nasekanej
- 1 šálka šľahačkovej smotany
- 1 lyžica tmavého rumu (voliteľné)
Postup
- Čokoládu vložte do stredne veľkej misy na miešanie. Smotanu zohrejte v malom hrnci na miernom ohni. Priveďte ju len pod bod varu a pozorne ju sledujte, pretože ak bude vrieť čo i len niekoľko sekúnd, vyvarí sa z hrnca.
- Hneď ako smotana začne vrieť, nalejte ju na čokoládu v miske. Šľahajte, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nie je hladká, potom vmiešajte rum.
- Ak chcete ganache použiť ako polevu na tortu, nechajte ju mierne vychladnúť, 5 až 10 minút. Polevu začnite liať v strede torty a postupujte smerom von.
- Ak chcete získať nadýchanú polevu alebo čokoládovú náplň, nechajte ju vychladnúť, kým nezhustne (do 1 hodiny v chladničke), a potom ju vyšľahajte do svetlej a nadýchanej konzistencie. Nanášajte ju stierkou.