DezertyRecepty

Recept na citrónový koláč

Tento citrónový koláč s pusinkami je veľmi chutný. Sladká a trpká citrónová náplň je zahustená kukuričným škrobom, múkou a žĺtkami.

Ingrediencie

  • 1 šálka bieleho cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • 1/4 čajovej lyžičky sol
  • 1 a 1/2 šálky vody
  • 2 citróny, odšťavené a zbavené kôry
  • 2 lyžice masla
  • 4 žĺtky, vyšľahané
  • 1 koláčové cesto, upečené

Pusinky:

  • 4 bielky
  • 6 lyžíc bieleho cukru

Postup

Na prípravu náplne:

  1. Predhrejte rúru na 175 °C
  2. V stredne veľkom hrnci spolu vyšľahajte 1 šálku cukru, múku, kukuričný škrob a soľ.
  3. Vmiešajte vodu, citrónovú šťavu a citrónovú kôru.
  4. Varte na stredne silnom ohni za častého miešania, kým zmes nezačne vrieť.
  5. Vmiešajte maslo.
  6. Žĺtky dajte do malej misky a postupne zašľahajte 1/2 šálky horúcej cukrovej zmesi. Žĺtkovú zmes zašľahajte späť do zvyšnej cukrovej zmesi.
  7. Priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým nezhustne.
  8. Odstavte z ohňa, plnku nalejte na upečené cesto.

Na prípravu pusiniek:

  1. V sklenenej, kovovej alebo keramickej miske šľahajte bielky do peny.
  2. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  3. Pusinky rozotrieme na koláčovú náplň.
  4. Pečieme v predhriatej rúre, kým pusinky nie sú zlatohnedé, asi 10 minút.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang