Tento citrónový koláč s pusinkami je veľmi chutný. Sladká a trpká citrónová náplň je zahustená kukuričným škrobom, múkou a žĺtkami.
Ingrediencie
- 1 šálka bieleho cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 1/4 čajovej lyžičky sol
- 1 a 1/2 šálky vody
- 2 citróny, odšťavené a zbavené kôry
- 2 lyžice masla
- 4 žĺtky, vyšľahané
- 1 koláčové cesto, upečené
Pusinky:
- 4 bielky
- 6 lyžíc bieleho cukru
Postup
Na prípravu náplne:
- Predhrejte rúru na 175 °C
- V stredne veľkom hrnci spolu vyšľahajte 1 šálku cukru, múku, kukuričný škrob a soľ.
- Vmiešajte vodu, citrónovú šťavu a citrónovú kôru.
- Varte na stredne silnom ohni za častého miešania, kým zmes nezačne vrieť.
- Vmiešajte maslo.
- Žĺtky dajte do malej misky a postupne zašľahajte 1/2 šálky horúcej cukrovej zmesi. Žĺtkovú zmes zašľahajte späť do zvyšnej cukrovej zmesi.
- Priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým nezhustne.
- Odstavte z ohňa, plnku nalejte na upečené cesto.
Na prípravu pusiniek:
- V sklenenej, kovovej alebo keramickej miske šľahajte bielky do peny.
- Postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Pusinky rozotrieme na koláčovú náplň.
- Pečieme v predhriatej rúre, kým pusinky nie sú zlatohnedé, asi 10 minút.