Tento citrónový koláč so snehom je mimoriadne lahodný, výborne sa v ňom spája sladko-trpká citrónová chuť.
Suroviny
- 1 šálka bieleho cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- ¼ lyžičky soli
- 1 a ½ šálky vody
- 2 citróny, odšťavené a zbavené kôry
- 2 lyžice masla
- 4 žĺtky
- 1 hotový citrónový korpus
- 4 bielky (na sneh)
- 6 lyžíc bieleho cukru (na sneh)
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- V stredne veľkom hrnci spolu vyšľahajte 1 šálku cukru, múku, kukuričný škrob a soľ.
- Primiešajte vodu, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Varte na stredne silnom ohni za častého miešania, kým zmes nezačne vrieť. Potom vmiešajte maslo.
- Žĺtky dajte do malej misky a postupne zašľahajte 1/2 šálky horúcej cukrovej zmesi. Žĺtkovú zmes zašľahajte späť do zvyšnej cukrovej zmesi.
- Priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým nezhustne. Odstavte z ohňa.
- Plnku nalejte do upečeného cesta.
- Na prípravu snehu vyšľahajte bielky do peny. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Sneh rozotrite na koláčovú náplň.
- Pečieme v predhriatej rúre, kým pusinky nie sú zlatohnedé, asi 10 minút.
Ak sa vám spojenie sladko-trpkej citrónovej chuti zapáčilo, odporúčame vyskúšať aj citrónový zákusok.