Táto kráľovská kompozícia predstavuje jedno z typických rakúskych jedál, ktoré sa teší obrovskej obľube v Rakúsku a aj za hranicami. Grilované marhule a slivkový džem dodávajú tejto sladkej kreácii ovocný nádych, ktorý hladí chuťové bunky a teší aj oči.
Prísady:
- 150 g múky
- 250 ml mlieka
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 štipka soli
- 4 vajcia
- 50 g bieleho cukru
- 50 g hnedého cukru
- 100 g masla
- 3 rozpolené marhule
- 5 sušených marhúľ
- 50 g čerstvého kozieho syra
- 5 polievkových lyžíc slivkového džemu
- 1 vetvička mäty
- 2 polievkové lyžice pistáciového oleja
- 1 štipka práškového cukru
- 1 citrón
Príprava cesta na trhanec:
Múku zmiešame s mliekom, kryštálovým cukrom a soľou, pridáme vajcia a dobre vymiešame. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom a jemne ho vmiešame do cesta.
Pečenie cesta:
Maslo rozpálime v panvici vhodnej aj na pečenie v rúre. Panvicu opatrne naplníme cestom. V predhriatej rúre pečieme cca. 15 minút pri cca. 200 stupňoch. Potom nahrubo rozdelíme cesto na 4 časti, otočíme ho a pečieme ďalších 10 minút. Následne cesto nakrájame na hrubé kúsky, posypeme hnedým cukrom a necháme karamelizovať v rúre. Tak trhance dostanú chrumkavý obal.
Grilované marhule:
Sušené marhule zmiešame s čerstvým kozím syrom a touto zmesou naplníme rozpolené marhule. Naplnené ovocie grilujeme v rúre 10 minút pri 200 stupňoch. Tak získame ovocný doplnok k trhancom.
Servírovanie:
Cisárske trhance rovnomerne posypeme práškovým cukrom. Teplé trhance dekoratívne uložíme na dosku alebo veľký tanier. Ako prílohu použijeme slivkový džem a grilované marhule. Čerstvá mäta doplní chuťový i vizuálny pôžitok.