Obľúbená francúzska klasika, ktorú si jednoducho pripravíte aj doma.
Ingrediencie
- 1,15 kg žltej cibule, rozpolenej a nakrájanej na plátky hrubé 1/2 cm
- 110 g nesoleného masla
- 1 bobkový list
- 125 ml stredne suchého sherry
- 125 ml brandy alebo koňaku
- 375 ml dobrého suchého bieleho vína
- 2 litre hovädzieho vývaru
- 1 lyžica soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
- Čerstvo nastrúhaný parmezán
Postup
- Vo veľkom hrnci na stredne silnom ohni orestujte cibuľu s maslom a bobkovým listom 20 minút, kým cibuľa nezíska sýtu zlatohnedú farbu.
- Panvicu podlejeme sherry a brandy a odkryté dusíme päť minút. Pridajte biele víno a nezakryté varte ďalších 15 minút. Pridajte hovädzí vývar, soľ a korenie.
- Priveďte do varu a potom varte odkryté 20 minút. Odstráňte bobkový list, ochutnajte soľ a korenie a podávajte horúce so strúhaným parmezánom.