Tento lahodný recept je hotový za 140 minút a z nižšie uvedených ingrediencií nasýti až 6 osôb.
Ingrediencie
- 7 lyžíc olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
- 475 ml suchého červeného vína
- 475 ml hovädzieho vývaru
- 8 vetvičiek čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 450 g orzo jačmeň
- 6 šalotiek, nakrájaných
- 450 g šampiňónov nakrájaných na plátky
- 1,2 l kuracieho vývaru
- 120 ml smotany na šlahanie
- 2 lyžice nasekaných čerstvých estragónových listov
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 6 vykostených filetov z lososa bez kože (140 g)
- 60 g nesoleného masla nakrájaného na kúsky
Postup
- Vo veľkej panvici zohrejte 2 lyžice olivového oleja na miernom ohni. Pridajte cibuľu a restujte 5 minút. Pridajte víno, hovädzí vývar, tymián a 1 bobkový list.
- Varte, kým sa tekutina nezredukuje na 240 ml, približne 35 min. Omáčku preceďte do malého hrnca.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Orzo jačmeň vložte na plech s okrajmi. Pečieme asi 20 minút dozlatista.
- V ďalšom veľkom hrnci na stredne silnom ohni rozohrejte 2 lyžice oleja. Pridajte šalotku. Smažte 4 minúty. Pridajte huby.
- Smažte dozlatista, asi 10 minút. Pridajte orzo jačmeň, kurací vývar a 1 bobkový list. Priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne nízku.
- Varte odkryté, kým orzo nezmäkne a vývar sa nevstrebe, pričom často miešajte, asi 20 minút.
- Pridajte smotanu a estragón. Varte 5 minút za občasného miešania. Dochuťte soľou a korením.
- Na ťažkej veľkej panvici rozohrejte 3 lyžice oleja na stredne silnom ohni. Lososa posypte soľou a korením. Položte losos na panvicu a opekajte, približne 3 minúty z každej strany.
- Omáčku priveďte do varu. Pridajte maslo a šľahajte, kým sa nerozpustí. Dochuťte korením. Lyžicou rozdeľte orzo jačmeň na 6 tanierov. Na orzo jačmeň položte filety z lososa. Podávajte s omáčkou.