Názov tohto zemiakového receptu naznačuje krémový vnútrajšok. Pečenie týchto zemiakov pri vysokej teplote zabezpečí, že budú zvonka chrumkavé. Potom sa na konci pridá trochu vývaru, aby zemiaky absorbovali tekutinu a vnútro zostalo vláčne.
Zemiaky
V súlade so svojím názvom majú zemiaky krémovú konzistenciu, ktorá sa rozplýva v ústach, zatiaľ čo zvonka majú chrumkavú aromatickú kôrku. Spojenie týchto dvoch textúr je výsledkom použitia suchého aj vlhkého spôsobu varenia.
Zemiaky sa 30 minút pečú v horúcej rúre (suchý ohrev), potom sa pridá vývar a vrátia sa do rúry na dopečenie (vlhký ohrev). Suchý ohrev im dodá chrumkavú vonkajšiu kôrku, zatiaľ čo vlhký ohrev ich naparí a dodá im chuť (a vlhkosť), vďaka čomu sú v strede mimoriadne krémové.
Aké kuchynské náradie použiť?
Aby zemiaky pekne zhnedli, musia byť v pekáči rozložené v jednej vrstve (ak budú príliš blízko pri sebe, namiesto pečenia sa budú dusiť.) Uistite sa, že plech na pečenie je kovový a nie sklenený.
Sklo nezohrieva jedlo tak efektívne ako kovový plech a keďže sa pečie pri veľmi vysokej teplote (260 °C), sklenená panvica by sa mohla rozbiť.
Variácie
Vyskúšajte aj iné zemiaky (napríklad červené zemiaky alebo priesady) alebo vymeňte rozmarín a tymián za iné bylinky, napríklad šalviu alebo majoránku. Môžete použiť akýkoľvek vývar.
Môžete vyskúšať hovädzí vývar alebo pridať trochu bieleho vína. Trochu citrónovej šťavy môže pridať inú chuť, rovnako ako kôra, ktorú môžete pridať spolu s cesnakom.
Ingrediencie
- 900 g zemiakov, ošúpané a nakrájané na 1 cm plátky
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lyžička nasekaného čerstvého rozmarínu
- ¾ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého korenia
- 250 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
- 5 strúčikov cesnaku, olúpaných a roztlačených
Postup
- Rúru predhrejte ho na 260 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte zemiaky, maslo, olej, tymián, rozmarín, soľ a korenie. Uložte ich do jednej vrstvy na kovový plech. Pečte, raz otočte, kým nezhnednú, približne 30 minút.
- Do panvice opatrne pridajte vývar a cesnak. Pokračujte v pečení, kým sa väčšina vývaru nevstrebe a zemiaky veľmi nezmäknú, približne ďalších 15 minút. Podávajte horúce.