Tieto sladké zemiakové hranolčeky zmenia váš život. Sú slané, sladké, chrumkavé a ak chcete, aj pikantné. Pečené sladké zemiakové hranolčeky patria medzi najobľúbenejšie občerstvenie.
Hranolky sú typ vyprážaných zemiakov. Hranolky sú obľúbené jedlo, ktoré si ľudia na celom svete vychutnávajú už mnoho rokov. Hranolky pochádzajú z Belgicka a stali sa základným jedlom v amerických reštauráciách rýchleho občerstvenia. Chrumkavé hranolky sú taktiež obľúbenou prílohou a často sa podávajú k domácim burgrom, sendvičom ako je kubánsky sendvič, filetu z lososa či k iným jedlám.
Hranolky sa vyrábajú zo zemiakov, ktoré sa nakrájajú na pásiky a potom sa smažia v oleji, aby získali zlatohnedý a chrumkavý povrch. V závislosti od druhu hranolčekov sa zvyčajne vyrábajú od tenkých a chrumkavých až po hrubé a nadýchané.
V Amerike sa hranolčeky zvyčajne podávajú s kečupom, majonézou alebo inými koreninami. V Európe sa však hranolky často podávajú s majonézou a inými omáčkami.
Hranolky zo sladkých zemiakov majú často chrumkavú vonkajšiu štruktúru a sladký, krémový vnútrajšok. Sú chutnou a zdravšou alternatívou bežných hranolčekov. Sú skvelým spôsobom, ako získať výdatnú dávku vitamínov a minerálov a zároveň si vychutnať klasické občerstvenie. Hranolky zo sladkých zemiakov majú skvelé nutričné hodnoty.
Sladké zemiaky patria k zásaditým potravinám a majú vysoký obsah vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie zraku a fungovanie imunitného systému. Sú tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre zdravú pokožku, kosti a zuby. Sladké zemiaky majú tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá je prospešná pre zdravie tráviaceho traktu.
V porovnaní s bežnými hranolkami majú hranolky zo sladkých zemiakov oveľa menej kalórií, tuku a sodíka. Vďaka tomu sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú strážiť hmotnosť alebo znížiť príjem sodíka.
Chrumkavé zemiaky zo sladkých zemiakov sa dajú pripraviť aj na iné spôsoby ako len hranolky. Vynikajúce sú aj krokety, chipsy či mnohé iné variáce zo sladkých zemiakov.
Sladké zemiakové hranolčeky si doma pripravíte veľmi jednoducho. Potrebujete len niekoľko základných ingrediencií.
Po upečení si môžete hranolčeky vychutnať tak, ako sú, alebo ich doplniť ďalšími chutnými prílohami. Skúste pridať čerstvé bylinky, parmezán alebo grécky jogurt. Sú tiež výbornou prílohou ku kuracím rezňom – recept.
Sladké zemiakové hranolčeky sú skvelým spôsobom, ako pridať zdravú a vyváženú variantu k obľúbenému pochúťkovému občerstveniu. Sú jednoduché na prípravu a veľmi chutné. Vyskúšajte ich ešte dnes a užite si lahodnú odmenu.
Hranolky zo sladkých zemiakov – recept
Tieto vynikajúce hranolky zo sladkých zemiakov sú zvonku krásne zlatisté a vo vnútri jemné ako vankúšik.
Ingrediencie na hranolky zo sladkých zemiakov
- 900 g sladkých zemiakov
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- voliteľné korenie: čerstvo mleté čierne korenie, kajenské korenie alebo cesnakový prášok
Postup na hranolky zo sladkých zemiakov
- Hranolky nakrájajte na tenké plátky. Hrubé hranolky nikdy nebudú chrumkavé.
- Sladký zemiak položte na bok na pevnú dosku na krájanie. Pozdĺžne odrežte z jednej strany plátok. Otočte zemiak na rovnú stranu, aby bol stabilnejší.
- Pokračujte v krájaní sladkého zemiaka na pláty a potom pláty nakrájajte na tenké hranolčeky.
- Nakrájané hranolčeky pred použitím oleja obaľte v kukuričnom škrobe. Kukuričný škrob naozaj pomáha, aby boli vonkajšie strany chrumkavé.
- Hranolky rozdeľte na dva plechy a rovnomerne ich urovnajte. Preplnené hranolčeky sa navzájom zaparia a nikdy nebudú chrumkavé. Na jeden plech sa vám zmestí pol kila hranolčekov.
- Pečte pri teplote 220 °C. Ak je teplota nižšia, hranolčeky budú rozmočené. Ak je vyššia, z oleja sa začne dymiť. Navyše pri vyšších teplotách sa hranolčeky príliš rýchlo zmenia z chrumkavých na spálené.
- V polovici pečenia hranolky otočíte a vymeníte polohu plechu na pečenie (z dolnej na hornú mriežku a naopak). Tým sa zabezpečí, že sa upečú rovnomerne, zvonka budú dokonale zlatisté a zvnútra prepečené.
- Ak je to potrebné, ako posledné dochuťte. Pred pečením hranolky osoľte, ale s pridaním akéhokoľvek korenia počkajte až do konca pečenia. V opačnom prípade sa korenie spáli a stratí svoju chuť.
Namáčať zemiaky do vody?
- Namáčanie na 10 minút v horúcej vode pomáha uvoľniť časť škrobu v zemiakoch a umožňuje im absorbovať vlhkosť, čo vedie k mimoriadne chrumkavému povrchu a vlhkému vnútru.
- Viete čo? Nestojí to za tú námahu. Zdalo sa, že horúca voda skutočne brzdí chrumkavosť. Keď sa porovná dávka hranolčekov so studenou vodou a kukuričným škrobom s nenamočenými hranolčekmi s kukuričným škrobom, nenamočené boli skutočne lepšie.
Sladké zemiaky sú vitamíny
- Na rozdiel od bežných vyprážaných hranolčekov majú tieto pečené hranolčeky zo sladkých zemiakov veľa pozitívnych výživových vlastností. Štandardné oranžové sladké zemiaky sú vynikajúcim zdrojom betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A.
- Sladké zemiaky sú tiež plné antioxidantov a vlákniny a majú niektoré priaznivé vlastnosti regulujúce hladinu cukru v krvi. Navyše sú veľmi dobrým zdrojom vitamínu C, mangánu, medi, kyseliny pantoténovej a vitamínu B6.
Kuchynské náradie, ktoré budete potrebovať:
- Ostrý kuchársky nôž: Je nevyhnutný na bezpečné krájanie hranolčekov na tenké plátky.
- Škrabka na zeleninu: Nepovinná pomôcka. Ak chcete, môžete nechať šupku. Pred krájaním sladké zemiaky len dobre vydrhnite a osušte.
- Plechy: Plechy na pečenie sú dostatočne veľké na to, aby sa do nich zmestilo 1 kg hranolčekov, a majú okraje, aby z nich hranolčeky nevypadávali.
- Papier na pečenie: Vyložiť panvicu papierom, aby sa hranolčeky neprilepili na dno plechu.
Batátové hranolky s pivnou majonézou – recept
Tento chutný recept na sladké zemiakové hranolky je rýchly a veľmi jednoduchý.
Ingrediencie na batátové hranolky s pivnou majonézou
- batáty
- repkový olej
- olivový olej
- vetvička rozmarínu
- 1 celé vajíčko
- 2 žĺtka
- pivo
- morská soľ
- čierne korenie
- 1/2 citróna
Postup na batátové hranolky s pivnou majonézou
- Nakrájané batáty v šupke pridáme na rozohriatu panvicu s repkovým olejom a pečieme asi 5 minút.
- Natrháme vetvičky rozmarínu, ktoré na konci budeme pridávať k batátom.
- Pripravíme si majonézu z 1 celého vajíčka a 2 žĺtkov, ktoré dáme do misky.
- Batáty dáme piecť do rúry na 5-8 minút na 180 stupňov, pečieme pokiaľ nie sú hotové.
- 2 žĺtka a 1 bielko vyšľaháme ručným šľahačom, popri šľahaní postupne pridávame olivový olej, ktorý striedame s repkovým olejom, aby majonéza zhustla. Tento proces niekoľkokrát zopakujeme. Na záver pridáme trochu piva a pokračujeme s pridávaním olivového a repkového oleja.
- Majonézu dochutíme morskou soľou a čiernym korením.
- Predpripravíme si misku na servírovanie batátov, ktorú vystelieme mastným papierom.
- Do majonézy pridáme šťavu z 1/2 citróna a morskú soľ.
- Batáty dochutíme lístkami rozmarínu, morskou soľou, čiernym korením a dopekáme na miernom ohni.
- Servírujeme, batáty ozdobené rozmarínom podávame s majonézou.
TIP: Namiesto pivnej majonézy môžete vyskúšať aj recept na holandskú omáčku.
Pečené hranolčeky zo sladkých zemiakov – recept
Tento lahodný recept je hotový za 25 minút a ingrediencie uvedené nižšie môžu poslúžiť až pre 3 osoby. Získate výbornú prílohu napríklad k receptu na Cordon Bleu.
Ingrediencie na pečené hranolčeky zo sladkých zemiakov
Pre domáce korenie
- 1 šálka soli
- 1/4 šálky čierneho korenia
- 1/4 šálky cesnakového prášku
Na hranolky zo sladkých zemiakov
- olivový olej na premiešanie
- 5 sladkých zemiakov, ošúpaných, nakrájaných na 1/3 cm hrubé plátky a potom na 1/3 cm dlhé pásiky pomocou noža na krúžkovanie
- olej
- 1 lyžice domáceho korenia
- 1/2 lyžičky papriky
Postup na pečené hranolčeky zo sladkých zemiakov
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Zmiešajte domáce korenie a skladujte ho vo vzduchotesnej nádobe až 6 mesiacov.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej miske vysypte sladké zemiaky s takým množstvom oleja, aby sa pokryli.
- Posypte domácim korením a paprikou.
- Sladké zemiaky rozložte v jednej vrstve na pripravený plech, pričom dbajte na to, aby neboli preplnené.
- Pečte, kým sladké zemiaky nezmäknú a nezískajú zlatohnedú farbu, občas ich otočte, približne 20 minút.
- Pred podávaním nechajte 5 až 10 minút vychladnúť.
Poutine zo sladkých zemiakov – recept
Chrumkavé hranolky zo sladkých zemiakov poliate s korenistým gravy a zakryté krémovým čedarom.
Ingrediencie na poutine zo sladkých zemiakov
Hranolky
- 3 veľké sladké zemiaky
- morská soľ a korenie
- pažítka
- olej
Gravy
- 500 g kuracích krídel
- voda
- soľ a korenie
- 2 stonky zeleru
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 100 g múky
- 1 celý cesnak
- portské víno
- šalvia, rozmarín, tymian
- 5 plátkov slaniny
Postup na poutine zo sladkých zemiakov
- Najskôr ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na hranolky. Pekáč vystelieme papierom na pečenie, vysypeme naň hranolky, pokropíme ich olejom, soľou a korením. Odložíme ich nabok.
- Gravy: umyjeme krídla a vložíme ich do druhého pekáča. Pridáme posekanú mrkvu, cibuľu, cesnak a trocha vody. Ochutíme zelerom, šalviou, rozmarínom a tymianom.
- Na každé krídlo položíme plátok slaniny a pečieme pri 200 °C. Po 50 minútach môžeme do trúby vložiť i plech s hranolkami, ktoré pečieme 20 minút. Kuracie krídla teraz vykostíme, a dolejeme k mäsu liter vody a pečieme ešte 10 minút.
- Kompletný obsah plechu s mäsom precedíme cez sitko. Získanú šťavu zmiešame s trochou múky, ochutíme soľou a korením a chvíľku povaríme.
- Servírovanie: Hranolky štedro posypeme čedarom, následne pridáme mäso a omáčku. Na záver posypeme nakrájanou pažítkou.
TIP: Skúste si pripraviť chrumkavé zemiakové Rösti. Získa si vás nielen jednoduchosťou prípravy, ale aj chuťou, ktorá navodí pocit domácej pohody. Konzumovať ich možno na stovky spôsobov.
Morčacie steaky s kanaváliou a hranolkami zo sladkých zemiakov – recept
Morčací steak obsahuje mimoriadne nízky podiel tuku, čím je obľúbený u cvičiacich a ľudí zaoberajúcich sa zdravou stravou. Mäso chutí mimoriadne jemne a dodáva hodnotné bielkoviny. Hranolky zo sladkých zemiakov predstavujú sladkastú alternatívu k mastným hranolkám a dopĺňajú chuťovú rozmanitosť jemného mäsa.
Ingrediencie na morčacie steaky s kanaváliou a hranolkami zo sladkých zemiakov
- 200 g filety z bio morčacích pŕs
- 1 hrsť sladkých zemiakov
- 2 hrste luskov kanaváliemečovitej (Canavaliagladiata)
- 2 perlovky (cibule)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica repkového oleja
- červené korenie
- morská soľ
- kajenské korenie
- hrachové výhonky
Postup na morčacie steaky s kanaváliou a hranolkami zo sladkých zemiakov
- Najskôr ošúpeme sladké zemiaky, ktoré nakrájame na pásiky-hranolky. Nakrájané zemiaky dáme do koša na hranolky, vložíme do teplovzdušnej fritézy a upečieme do chrumkava.
- Hranolky taktiež môžeme uložiť na plech vystlaný papierom na pečenie a piecť približne 20 minút pri 220 stupňoch. Medzitým poriadne umyjeme fazuľu, odrežeme konce luskov a rozrežeme ich pozdĺžne.
- Do panvice pridáme polovicu polievkovej lyžice oleja a necháme ho rozpáliť. Steaky okoreníme kajenským korením a osolíme, následne opečieme z každej strane približne 2 minúty. Následne znížime teplotu, steaky necháme ešte piecť.
- Do druhej panvice pridáme cibule, vzápätí kanaváliu. Na zrýchlenie varenia podlejeme trochou vody. Tým si fazuľa uchová sýtu zelenú farbu a chrumkavosť. Ochutíme soľou.
- Na troche oleja krátko opražíme cesnak. Do tejto zmesi pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Následne olejom prelejeme hranolky zo sladkých zemiakov.
TIP: Trocha čili oleja dodá jedlu nádych exotickej ostrosti.