Vegan/Vegetarian

Chrumkavá baklažánová pizza s cícerovou múkou – recept

Tento recept sme pre vás dokonca spravili vo vegánskej verzii a bez lepku.

Recept na jednu pizzu (pre 1 osobu)

  • 1 väčší baklažán (caa 300 gramov)
  • 150 g cícerovej múky
  • 3 PL čerstvo pomletých ľanových semiačok
  • 8 – 9 PL vlažnej vody
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL sušenej červenej papriky
  • 1/4 – 1/2 ČL sušeného alebo čerstvého cesnaku
  • 1 ČL sušeného oregana

Obloha:

  • paradajkový základ
  • mozarella (my sme použili vegánsku)
  • bazalka
  • rukola

Baklažán ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Necháme 10 minút odstáť, aby pustil šťavu a vyžmýkame ho cez gázu, alebo tenkú utierku. Za čas, kým sa baklažán zbavuje prebytočnej šťavy si zmiešame mleté ľanové semiačka s 8 – 9 PL vlažnej vody. Mali by totiž tiež približne 10 minút stáť, aby nadobudli takú mazľavú konzistenciu. Budú nám v ceste slúžiť ako spojovač miesto vajíčka.

Baklažán a mleté ľanové semiačka nasiaknuté vodou dobre zmiešame v miske spolu s ostatnými ingredienciami (150 g cícerovej múky, 1 ČL soli, 1/2 ČL mletej papriky, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1 ČL oregana). Cesto vyformujeme do guličky, položíme na plech, na papier na pečenie a prstami vyformujeme asi 0,5 cm hrubý kruh. Prsty si môžeme navlhčiť, aby sa nám cesto lepšie formovalo.

  • pečieme na 190 stupňoch 10 minút
  • po tomto čaše plech vytiahneme z rúry na pečenie, položíme naň ďalší kúsok papiera na pečenie a celú pizzu otočíme na druhú stranu, až skončí na novom papiery. „Starý“ z pizze stiahneme a pizzu dáme opäť do rúry na ďalších 8 – 10 minút
  • po tomto čaše na pizzu dáme paradajkový základ, nastrúhanú mozarellu a bazalku. Pečieme ďalších cca 5 minút.

Podávame s čestvou rukolou a posypané napríklad aj vegánskym parmezánom.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang