Potrebné prísady (na 2 bochníky):
- 1 kg hladkej múky
- 3 uvarené zemiaky v šupke
- 3 červené cibule
- 3 PL oleja
- 100g tekvicových jadierok
- 3 ČL soli
- 3 ČL drvenej rasci
- 3 ČL octu
- 330 ml vody
- 80 g droždia
- 2 ČL cukru.
Postup prípravy:
Cibulu nakrájame a orestujeme na oleji. Uvarené zemiaky očistíme od šupy, nastrúhame a pridáme k nim orestovanú cibuľu, múku, soľ, cukor, rascu, ocot, tekvicové jadierka a rozmrvené droždie. Prilejeme vodu a vypracujeme vláčne cesto.
Necháme na teplom mieste vykysnúť. Následne z cesta vyváľame bochníky chleba. Dáme na plech. Na vrchu bochníka urobíme nožom po šírke 3-4 rezy a necháme ešte chvíľu kysnúť. Chlieb pečieme pri teplote 200°C asi 50 minút.