Obilniny a pečivo tvoria základ našej stravy. Predstavujú dobrý zdroj energie a ľahko využiteľných sacharidov.
Sú vhodné nielen na raňajky alebo na desiatu, ale môžu byť súčasťou večerí a obedov.
Jednu porciu predstavuje 1 krajec chleba, 1 rožok alebo žemľa, ¾ hrnčeka uvarenej ryže, cestovín alebo cereálií. Malým aj veľkým určite bude chutiť doma pripravená prekladaná pizza, ktorú je možné upiecť aj z celozrnnej múky.
Pečivo a cereálie môžu byť okrem sacharidov a energie aj zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Ich množstvo závisí od toho, či sa jedná o pečivo z bielej alebo celozrnnej múky, či sú cereálie celozrnné, či je ryža lúpaná alebo natural.
Viac zdraviu prospešných látok je obsiahnutých v celozrnných výrobkoch, čiže sú pre zdravú výživu vhodnejšie.
Pečivo a obilniny patria medzi sacharidové potraviny, pre ktoré bola stanovená hodnota tzv. glykemického indexu (GI). Okrem pečiva a obilnín medzi sacharidové potraviny patrí aj ovocie, zelenina, zemiaky, sladkosti, sladené a alkoholické nápoje atď. GI okrem iného určuje, na aký čas nás daná potravina zasýti.
Všeobecne možno povedať, že biele pečivo má vyšší GI, a preto nás zasýti na kratší čas ako pečivo celozrnné. Pre staršie deti teda môžeme vyberať pečivo a obilniny aj podľa tohto kritéria.
Cornflakes |
4,1 |
Potravina (100 g) |
Vláknina (g/100 g) |
Pšeničný chlieb |
4,0 |
Žemle |
3,0 |
Viaczrnný chlieb |
5,6 |
Knäckebrot |
14,0 |
Grahamové pečivo |
11,9 |
Sójové pečivo |
7,7 |
Ovsené vločky |
6,7 |
Müsli |
4,0 |
Prečo NIE:
svetlé pečivo: dodáva ľudskému organizmu iba energiu a sacharidy. Z výživového hľadiska sú oveľa vhodnejšie potraviny celozrnné, ktoré naviac obsahujú vitamíny, minerálne látky a vlákninu.
Väčšie množstvo celozrnného pečiva malým deťom: dospelí by mali denne zjesť približne 25 – 30 gramov vlákniny, detský organizmus by si však s takým množstvom vlákniny nedokázal poradiť, najmä v prípade malých detí.
Pre ne nie sú celozrnné potraviny podávané niekoľkokrát denne vhodné, preto sa odporúča zaraďovať im ich do jedálneho lístka postupne s pribúdajúcim vekom.
K čomu môže viesť nedostatok pečiva a obilnín?
- Únava z nedostatku sacharidov, pokiaľ je v strave celkovo málo sacharidových potravín
- Nepozornosť