DezertyHlavné jedláRecepty

Recept na chlebový nákyp

Podľa tohto receptu sa pripraví najlepší chlebový nákyp, ktorý je zároveň jednoduchý na prípravu. Stačí namočiť kocky chleba do vajec, cukru a mlieka a potom upiecť. Ak sa chce dosiahnuť výnimočnosť, je možno pridať hrozienka namočené v bourbone a korenie.

Suroviny

Na žemľovku:

  • 1 šálka hrozienok
  • 1 bochník francúzskeho chleba alebo vianočky (aspoň deň starý)
  • 4 šálky mlieka
  • 3 veľké vajcia
  • 2 šálky cukru
  • 2 lyžice vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky bourbon whiskey
  • 1/4 lyžičky nového korenia
  • 1/4 až 1/2 lyžičky škorice
  • 3 lyžice rozpusteného masla

Na bourbon omáčku:

  • 1/2 šálky masla (rozpusteného)
  • 1 šálka cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1/2 šálky bourbon whiskey (menej alebo viac podľa chuti)

Postup

  1. V malej miske zmiešajte hrozienka so 1/4 šálky bourbonu. Prikryte a namočte na 1 až 2 hodiny.
  2. Predhrejte rúru na 180 °C.
  3. Do veľkej misy dajte mlieko a pridajte na kocky nakrájaný chlieb. Rukami vtláčajte chlieb do mlieka, kým sa úplne nenasiakne (chlieb nemusí absorbovať všetko mlieko).
  4. V samostatnej miske vyšľahajte vajcia, potom zašľahajte cukor, vanilku, nové korenie a škoricu. Nalejte na chlieb a mliečnu zmes. Pridajte hrozienka namočené v bourbone. Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  5. Na dno formy na pečenie s rozmermi 23 x 33 cm nalejte rozpustené maslo. Maslom dobre pokryte dno a boky formy. Do formy na pečenie nalejte zmes chlebového mlieka a vajec.
  6. Pečte 35 až 45 minút, kým tekutina nezostane stála. Nákyp je hotový, keď okraje začnú trochu hnednúť a odlepovať sa od okraja formy.
  7. Kým sa nákyp pečie, pripravte si bourbonovú omáčku.
  8. V stredne veľkej panvici na miernom ohni rozpustite maslo. Pridajte cukor a vajce a dobre ich rozšľahajte. Pomaly varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.
  9. Pred podávaním opäť prešľahajte. Omáčka by mala byť jemná, krémová a hladká.
  10. Chlebový puding je najlepšie podávať hneď po upečení. Zvyšky však môžete skladovať až 5 dní v chladničke a môžete ich ohriať v mikrovlnnej rúre.

TIP: Ak chcete získať verziu bez alkoholu, namočte hrozienka do vody. Na omáčku použite 1/2 šálky vody zmiešanej s 1 lyžicou vanilkového extraktu a 2 lyžicami jablčného alebo bieleho octu namiesto whiskey.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang