Chilaquiles je tradičné mexické raňajkové jedlo. Ide o chrumkavé tortilly plávajúce v bohatej salse, pokryté množstvom syra.
Suroviny
Na salsu
- rímske paradajky alebo 2 veľké paradajky (asi 1,5 kg)
- 1/2 veľkej žltej cibule
- 1 stredne veľký jalapeňo
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a 1/4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžičky rastlinného oleja
- kuchynská soľ
Na servírovanie
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- 12 kukuričných tortíll
- kuchynská soľ
- avokádo alebo guacamole
- ľubovoľný obľúbený syr
- vyprážané vajcia
Postup
- Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte 1/4 šálky oleja. Pridajte asi štvrtinu tortilly a smažte ju, pričom ju raz otočte, kým nezhnedne a neostane chrumkavá.
- Opečené tortillové lupienky nechajte odkvapkať na plechu vystlanom papierovou utierkou. Zľahka ich posypte soľou. Opakujte so všetkými tortillami.
- Pripravte salsu. Nakrájané paradajky, cibuľu, jalapeňo a cesnak vložte do mixéra prilejte 1 šálku vývaru. Mixujte do hladka.
- Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžičky oleja. Pridajte salsu a za občasného miešania varte, kým mierne nezhustne, 5 až 10 minút. V prípade potreby pridajte ďalší vývar na zriedenie. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou.
- Do salsy pridajte tortillové čipsy a opatrne premiešajte, aby sa obalili.
- Duste, kým sa tortilly neprihrejú, približne 3 minúty. Podľa potreby dochuťte soľou.
- Podávajte teplé, ozdobené avokádom alebo guacamole, smotanovým syrom a/alebo vyprážanými vajíčkami.