Chai latte spája chuť koreneného čajového nápoja a mliečnosť vzniknutú technikou napeneného mlieka. Pripravte podľa tohto receptu lepšie chai latte, než dostanete v kaviarni.
Suroviny
- 2 škoricové tyčinky nalámané na kúsky
- 2 lyžičky celého čierneho korenia
- 10 celých klinčekov
- 6 zelených kardamónových strukov, rozlúsknutých
- 4 šálky vody
- 1 kúsok čerstvého zázvoru
- 2 lyžice sypaného čierneho čaju alebo 6 vrecúšok čierneho čaju
- 1/2 šálky sladidla (nepovinné)
- 3 šálky studeného plnotučného mlieka, kokosového mlieka alebo iného nemliečneho mlieka
Postup
- Škoricu, zrnká korenia, klinčeky a kardamón vložte do malého hrnca na stredný oheň a za občasného potriasania panvicou opekajte, kým sa nerozvonia, 3 až 4 minúty.
- Pridajte vodu a nakrájaný zázvor a priveďte do varu. Varte 5 minút.
- Odstavte z ohňa a pridajte sypaný čaj alebo čajové vrecúška. Prikryte a lúhujte 10 minút.
- Kým je čaj ešte teplý, pridajte sladidlo a miešajte, kým sa nespojí alebo nerozpustí.
- Čaj preceďte cez jemné sitko do džbánu alebo čajovej kanvice.
- Korenie a čajové lístky vyhoďte. Uskladnite ho v chladničke na ďalšie použitie alebo ho nechajte teplý, kým si napeníte mlieko.
- Ak chcete napeniť plnotučné mlieko, pretrepte ho v nádobe alebo ho intenzívne šľahajte na stredne silnom ohni. Pri nemliečnych mliekach použite ponorný mixér na spenenie pred zahriatím.
- Spenené mlieko zohrievajte v malom hrnci na miernom ohni, kým nie je teplé.
- Do každého hrnčeka nalejte 3/4 šálky teplého čajového základu. Pridajte 1/2 šálky zohriateho mlieka a premiešajte. Na vrch pridajte kopcovitú lyžicu mliečnej peny.