Tento recept na cestoviny so syrovým krémom a zelenými listami je ideálne víkendové jedlo – nenáročné, chutné a rýchle.
Suroviny
- 1 veľká žltá cibuľa
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 veľké zväzky tmavej listovej zeleniny (napr. kel, horčica, zrelý špenát, švajčiarsky mangold alebo zelený šalát)
- 1/2 šálky sušených paradajok balených v oleji + 2 lyžice oleja
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky ostrej údenej papriky
- 1,5 kg fettuccine alebo iných dlhých tenkých cestovín
- 1/2 stredne veľkého citróna
- 100 g kozieho syra alebo syra feta
Postup
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
- Zo stoniek tmavej zelenej zeleniny odstráňte listy a nahrubo ich nakrájajte.
- Nakrájajte nahrubo sušené paradajky.
- Vo veľkom hrnci zohrejte 1/4 šálky olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu, ochuťte 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia a za občasného miešania varte, kým nezmäkne a nezhnedne na okrajoch, 5 až 7 minút.
- Pridajte sušené paradajky, 3 lyžice paradajkového pretlaku a 2 lyžičky ostrej údenej papriky. Za častého miešania varte 1 až 2 minúty, kým sa neohreje.
- Zeleninu pridávajte po častiach a medzi jednotlivými dávkami miešajte, kým nezačne vädnúť.
- Dochuťte 1/2 lyžičky soli. Znížte teplotu na stredne nízku a za občasného miešania varte, kým zelenina nezmäkne, ale nie je kašovitá, 20 až 25 minút.
- Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
- Keď je zelenina takmer hotová, pridajte do vriacej vody cestoviny a uvarte ich podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
- Ponechajte si 1 šálku vody z cestovín a potom ich sceďte.
- K zelenine pridajte cestoviny, 1/2 šálky vody z cestovín a 2 lyžice oleja zo sušených paradajok. Miešajte, kým nie sú cestoviny lesklé a zelenina rovnomerne rozmiestnená, a podľa potreby pridávajte po lyžiciach vodu na cestoviny, kým nie sú omáčané.
- Na cestoviny vytlačte šťavu z 1/2 stredne veľkého citróna a premiešajte.
- Do cestovín rozdrobte kozí syr alebo syr feta. Niekoľkokrát premiešajte, aby sa syr zahrial, ale úplne nerozpustil. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ešte soľou a čiernym korením.