Obaľovanie v cestíčku je obľúbenou metódou prípravy jedál v rôznych prostrediach, od anglickej tresky obalenej v pivnom cestíčku cez južanského sumca obaleného v kukuričnej múke až po japonskú zeleninu tempura a americké cibuľové krúžky.
Cesto na obaľovanie sa používa na prípravu pokrmov, ktoré sú vhodné na vyprážanie, fritovanie alebo rýchlu prípravu na plochom grile. V najzákladnejšej podobe sú obaľovacie cestíčka zmesou tekutiny a múky, ale kuchári často pridávajú vajcia a koreniny, aby zvýšili chuť obaľovacieho cesta.
Existujú viaceré typy cestíčka na obaľovanie. Tu sú tie základné:
- Pivné cestíčko
- Tempura – japonské cestíčko
- Cestíčko z kukuričnej múky
- Obyčajné cestíčko z pšeničnej múky
- Slovenské haruľové cestíčko
Nižšie nájdete recepty na všetky obľúbené cestíčka, od základných receptov bežne využívaných v našej kuchyni až po japonskú tempuru.
Recept na základné cestíčko na obaľovanie
Toto univerzálne cesto použite na obalenie a vyprážanie rýb, kuracieho mäsa alebo dokonca syr halloumi. Tekutú časť môžete pripraviť z vody z vodovodu, perlivej vody alebo dokonca z piva.
Ingrediencie na základné cestíčko na obaľovanie
- 250 g hladkej múky
- 300 ml studenej vody
- 1 liter slnečnicového alebo rastlinného oleja na vyprážanie
- soľ
Postup na základné cestíčko na obaľovanie
- Vezmite veľkú misu a pridajte múku a ½ lyžičky soli. Prešľahajte, aby sa soľ zapracovala. Pridajte vodu a šľahajte, kým cesto nie je úplne hladké a múka úplne spojená.
- Vezmite olej a nalejte ho do veľkého robustného hrnca s vysokými stenami. Zahrievajte ho na silnom ohni, kým nedosiahne teplotu 200 °C.
- Ak chcete vyprážať rôzne suroviny, namočte ich do cesta, nechajte prebytočné množstvo stiecť a opatrne ich vložte do horúceho oleja. Smažte, kým cesto nie je sýto zlatohnedé a chrumkavé.
- Vyprážané jedlá budú pravdepodobne plávať na povrchu oleja, keď sa upečú. Pred podávaním ich vyberte z oleja pomocou dierkovanej lyžice a položte na kuchynskú utierku. Posypte trochou morskej soli, aby zostali chrumkavé.
- Cesto sa dobre neuchováva a najlepšie je pripraviť ho tesne pred použitím.
Chcete univerzálny recept na cestíčko? Taký, ktorý si zapamätáte a ktorý môžete použiť na čokoľvek, čo sa rozhodnete vyprážať?
Univerzálne cestíčko na rybu, kura či zeleninu – recept
Všetci vieme, že dobré cesto je také, ktoré dobre priľne k jedlu a zostane chrumkavé aj po opustení horúceho oleja. Tento recept na cesto takéto vlastnosti má. Tajnou prísadou je mlieko.
Podobne ako vajcia, aj bielkoviny v mlieku pôsobia ako priľnavé látky, ktoré umožňujú spojenie s mäsom, rybou alebo zeleninou.
Ingrediencie na univerzálne cestíčko
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 šálky vody
Postup na univerzálne cestíčko
- Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Pomaly pridajte mlieko a vodu a šľahajte, kým cesto nebude hladké.
- Ponorte rybu alebo kurča do cesta a nechajte prebytočné množstvo odkvapkať.
- Smažte do zlatista.
Jedným z najznámejších jedál, pri ktorých sa používa obaľovacie cestíčko, sú cibuľové krúžky. Pripravte si ich doma.
Základný recept na cibuľové krúžky
Tieto chrumkavé kúsky si môžete pripraviť s niekoľkými ingredienciami zo špajze – kľúčom k naozaj ľahkému cestíčku je perlivá voda.
Ingrediencie na cibuľové krúžky
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na 1 cm plátky, kolieska oddelené
- arašidový olej na vyprážanie
- 150 g hladkej múky
- 180 ml perlivej vody
Postup na cibuľové krúžky
- Cibuľu nakrájajte na kolieska široké asi 1 cm. Oddeľte jednotlivé krúžky.
- V ťažkej panvici rozohrejte olej na 180 °C – nemala by byť plná viac ako do 1/3.
- Medzitým dajte do misky múku a perlivú vodu a výdatne ich okoreňte. Vyšľaháme spolu, aby sme vytvorili cesto.
- V cestíčku obalíme malú dávku cibuľových krúžkov. Opatrne ich vložte do horúceho oleja a smažte, kým nie sú chrumkavé a zlatisté, približne 2-3 minúty.
- Vyberte ich pomocou štrbinovej lyžice a položte na kuchynskú utierku, aby sa osušili. Postup opakujte so zvyšnou cibuľou a cestíčkom.
Recept na pivné cestíčko na obaľovanie
Obľúbené a často používané je aj pivné cestíčko. Pripravte si ho podľa tohto jednoduchého receptu. Je výborné aj ako obmena pri recepte na Cordon Bleu.
Ingrediencie na pivné cestíčko na obaľovanie
- 225 g hladkej múky
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
- 300 ml svetlého piva
Postup na pivné cestíčko na obaľovanie
- Múku, prášok do pečiva a soľ spoločne premiešame.
- Postupne pridávame do piva, až získame konzistenciu smotany.
- V cestíčku obaľujeme mäso, prípadne zeleninu a vysmážame.
Jedál obalených v chrumkavom cestíčku sa nemusíte vzdať ani vtedy, ak dodržiavate bezlepkovú diétu. Nižšie nájdete recept na bezgluténovú verziu.
Bezlepkové cestíčko na vyprážanie – recept
Tajomstvo nadýchaného cestíčka z bezlepkovej múky je v použití perlivej vody.
Ingrediencie na bezlepkové cestíčko na vyprážanie
- 1 šálka bezlepkovej múky
- ½ šálky perlivej vody
- 1 vajce (rozšľahané)
- ¼ šálky kukuričného škrobu
Postup na bezlepkové cestíčko na vyprážanie
- Zmiešajte zmes múky, perlivú vodu, kukuričný škrob a rozšľahané vajce.
- Cesto nechajte 15 minút odpočívať.
- V cestíčku obaľte ryby, kuracie mäso alebo cibuľové krúžky.
- Smažte na oleji podľa vlastného výberu v liatinovej panvici alebo vo fritéze.
V japonských reštauráciách po celom svete sa podáva jedlo obalené v cestíčku tempura. V týchto reštauráciách obyčajne nájdete napríklad aj maki sushi. Tempura je zábavné a jednoduché si ho pripraviť aj doma. Ide o rýchly recept, ktorý je najlepší, keď sa smaží hneď po zmiešaní cesta a potom sa hneď konzumuje. Predtým, ako začnete, si naplánujte a pripravte večeru.
Ďalším bezlepkovým cestíčkom na obaľovanie môžu byť batáty, a to vo forme batátových lupienkov. Kuracie stehienka s batátovými lupienkami sú chutnou a zdravšou alternatívou tradičných vyprážaných kuracích stehienok.
Jednoduchý recept na cestíčko tempura
Tempura je obľúbený japonský pokrm zo zeleniny a morských plodov obalených vo veľmi ľahkom a vzdušnom cestíčku, ktoré dokonale vypražené.
Základné japonské cestíčko na tempuru sa vyrába z múky, vajíčka a ľadovej vody. Hoci je jednoduché, existuje niekoľko trikov na výrobu chrumkavej tempury.
Ľadová voda, preosiata múka a horúci olej sú len niektoré z kľúčových faktorov, vďaka ktorým dosiahnete výsledky ako v reštaurácii.
Takmer všetko, čo sa dá vyprážať, je vhodné na obaľovanie v cestíčku na tempuru. Najznámejšia je krevetová tempura, ale aj kuracie stehienka alebo rybie filé. Zo zeleniny vyskúšajte papriku, brokolicu, baklažán, huby a sladké zemiaky.
Cesto sa dá použiť aj na prípravu cibuľových krúžkov. Tempuru podávajte s obľúbenými omáčkami a vychutnajte si ju ako predjedlo alebo ľahké jedlo. Môžete použiť aj do ázijských šalátových wrapov.
Ingrediencie na cestíčko tempura
- 1 šálka hladkej múky
- 1 veľké vajce
- 1 šálka vody
- Kocky ľadu na ochladenie vody
Postup na cestíčko tempura
- V malej miske raz alebo dvakrát preosejte múku, aby ste odstránili všetky hrudky a aby bola ľahká a jemná. Odložte.
- V samostatnej stredne veľkej mise jemne vyšľahajte vajce, kým sa žĺtok a bielok nespoja.
- V šálke zmiešajte vodu a kocky ľadu. Pomocou sitka vodu preceďte (mali by ste mať 1 šálku ľadovej vody) a pridajte ju do misky s rozšľahaným vajcom. Dbajte na to, aby ste kocky ľadu nepridávali do cesta na tempuru.
- Do misky so zmesou vajec a vody pridajte preosiatu múku a pomocou paličiek ju zľahka spojte. Dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali; malo by byť trochu hrudkovité.
Keď ste pripravení použiť cesto na tempuru, nezabudnite na niekoľko vecí:
- Najprv morské plody alebo zeleninu pred ponorením do cesta na tempuru zľahka obaľte v hladkej múke. Vďaka tomu sa cesto lepšie prichytí.
- Po obalení ponorte predmety do cesta opatrne. Pri príliš veľkom množstve cesta hrozí riziko chrumkavého povrchu a kašovitého vnútra.
- Keď ste pripravení na vyprážanie, uistite sa, že olej na vyprážanie má teplotu od 170 °C do 180 °C. Ak je vyššia, bude cestíčko príliš chrumkavé. Ak bude nižšia, tempura absorbuje príliš veľa oleja a nebude dostatočne chrumkavá.
- Po usmažení ju ihneď podávajte s omáčkou a pustite sa do nej. Tempura sa môže stať kašovitou, ak bude príliš dlho stáť.
- Ak sa cesto z nejakého dôvodu nepoužije hneď, vložte ho dočasne do chladničky (na niekoľko minút), aby zostalo ľadovo chladné, kým nebudete pripravení na vyprážanie tempury. Neskladujte ho v chladničke dlhší čas.
Aký je najlepší olej na tempuru?
Funguje akýkoľvek olej, ktorý zvládne vysoké teploty pri fritovaní. Repkový olej je obľúbenou a cenovo dostupnou voľbou, zatiaľ čo niektorí ľudia uprednostňujú arašidový olej.
Tradične sa tempura často pripravuje v sezamovom oleji. Vyberajte si rafinované oleje, pretože ich dymový bod je vždy vyšší ako u nerafinovanej verzie.
Cestíčko na obaľovanie sa dá pripraviť aj z alternatívnych strukovinových múk – napríklad toto cícerové.
Recept na cícerové cestíčko na obaľovanie
Toto výborné cestíčko je jednoduchšie, chutnejšie a zdravšie ako väčšina iných. Ak chcete cíceru dodať stredomorskú chuť, pridajte aj trochu rasce a údenej papriky. Výborné korenené cestíčko na vyprážanie zeleniny či húb – vyskúšajte napríklad vysmážanú hlivu.
Cícerové cestíčko je navyše bez vajec, hodí sa tak na vegánske recepty – napríklad na vegan vyprážaný karfiol.
Ingrediencie na cícerové cestíčko na obaľovanie
- 1 šálka cícerovej múky
- 1/2 šálky vody a podľa potreby viac
- soľ a korenie podľa potreby
Postup na cícerové cestíčko na obaľovanie
- Múku dajte do plytkej misy. Pridajte vodu, aby ste vytvorili cesto.
- Zmes nechajte odstáť 15-30 minút. Cesto premiešajte a podľa potreby pridajte ďalšiu vodu. Podľa potreby pridajte korenie.
- Použite ako cesto na vyprážanie zeleniny alebo iných potravín.
Ak chcete vyskúšať netradičné jedlo smažené v cestíčku, inšpirujte sa týmto vegetariánskym receptom.
Cuketa vyprážaná v cestíčku – recept
Na vysmážanie sa zo zeleniny výborne hodí okrem karfiolu aj brokolica, patizón či zeler, alebo práve cuketa.
Ingrediencie na cuketu vyprážanú v cestíčku
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 3/4 lyžičky korenia
- 1/4 lyžičky cibuľového prášku
- 1 šálka mlieka
- 1 veľké vajce
- 1 kg cukety (čerstvej, asi 3 stredne veľké)
- olej na vyprážanie
- strúhaný parmezán
Postup na cuketu vyprážanú v cestíčku
- V stredne veľkej mise zmiešajte 1 šálku múky, kukuričný škrob, prášok do pečiva, soľ, korenie, cibuľový prášok, mlieko a vajce. Vymiešajte do hladka. Nechajte v chladničke aspoň 30 minút.
- Zvyšnú 1/2 šálky múky vložte do inej misy.
- Cuketu nakrájajte na 1/4 cm pozdĺžne plátky. Opláchnite a osušte. Plátky obaľte v múke.
- Vo fritéze alebo v hlbokom hrnci zahrejte olej na 185 °C. Namočte pomúčenú cuketu do vychladnutého cesta. Prebytočné množstvo nechajte odkvapkať späť do misky.
- Smažte po niekoľkých kusoch v horúcom oleji 4 až 4,5 minúty alebo do zlatohneda, pričom ich niekoľkokrát otočte.
- Nechajte odkvapkať na papierových utierkach. Podávajte ihneď alebo udržiavajte teplé v rúre s teplotou 175 °C. Pred podávaním posypte parmezánom.
Pri cestíčku na obaľovanie môžete skúšať rôzne typy múk aj tekutiny, ktoré doň pridávate. Variabilita jeho použitia je samozrejme aj vo veľkom množstve potravín, ktoré môžete obaliť a vysmažiť do chrumkava.
Sypkejšie či tekutejšie náplne, ktoré nie je možné dať klasického cestíčka, môžete zabaliť do pizzového cesta a pripraviť si tak calzone – prekladanú pizzu.