Jednoduchá domáca cesnakovo-syrová nátierka s bylinkami je dokonalé syrové predjedlo, ktoré môžete podávať s jednohubkami, chrumkavým chlebom, krekrami a zeleninou. Cesnaková nátierka je absolútne neodolateľná a budete ju chcieť jesť opakovane.
Toto je najjednoduchšia a najchutnejšia cesnaková syrová nátierka. Je to dokonalý dip a predjedlo a zaslúži si miesto vo vašej zbierke receptov. Ak chcete zdravšiu či vegánsku variantu, vyskúšať môžete napríklad aj drožďovú nátierku s bylinkami a cesnakom.
Ak človek pestuje doma vlastný cesnak, treba dbať na správne ošetrenie cesnaku pred sadením.
Prečo si zamilujete cesnakovú nátierku
- Jednoduché predjedlo: Nepriznávajte svojim hosťom, že táto cesnaková syrová maslová nátierka je hotová za 10 minút a používa sa na ňu len 5 jednoduchých ingrediencií.
- Chuť a vôňa: Kombinácia cesnaku, syra a byliniek je mimoriadne aromatická. Navyše si recept môžete prispôsobiť pridaním svojich obľúbených byliniek a korenín.
- Univerzálnosť: Táto cesnakovo-parmezánová nátierka je nielen vynikajúca na namáčanie, ale dobre sa hodí aj do takmer každého jedla, od šalátov po polievku, nákypy, pečené zemiaky, wrap recept, plnené kurča… na čo si len spomeniete. Všestrannou alternatívou nielen na jednohubky je zelerová nátierka.
Ingrediencie na prípravu cesnakovej nátierky
- Smotanový syr: Dodá cesnakovej syrovej nátierke krémovú konzistenciu a uľahčí jej roztieranie. Nezabudnite krémový syr zohriať na izbovú teplotu, aby sa ľahko miešal.
- Maslo: Vytvára textúru, ktorá sa rozplýva v ústach. Do masla pridajte 1/2 lyžičky soli.
- Cesnak: Použite 2 až 3 čerstvo pretlačené strúčiky cesnaku alebo 1 až 2 čajové lyžičky cesnakového prášku. S oboma spôsobmi dosiahnete dobré výsledky.
- Parmezán: Pre väčšie pohodlie si môžete kúpiť balenie vopred nastrúhaného parmezánu. Grana Padano a Asiago sa tiež hodia.
- Bylinky: Kľudne môžete dochutiť akýmikoľvek bylinkami, ktoré máte k dispozícii. Ideálna je zmes petržlenu, oregana, bazalky, majoránky, tymianu, pažítky a kôpru. Samozrejme, ak chcete, môžete pridať aj čerstvé bylinky. Mali by byť jemne pomleté a množstvo zdvojnásobte.
Recept na syrovú nátierku
Tento recept na krémovú cesnakovú nátierku je veľmi jednoduchý a jeho príprava vám zaberie len pár minút. Je plná toľkej chutnej vône z cesnaku a byliniek. Túto lahodne jemnú a krémovú cesnakovú syrovú chuťovku si zamilujete.
Ingrediencie na syrovú nátierku
- 230 g zmäknutého smotanového syra
- 120 g masla, zmäknutého
- 1/2 lyžičky soli
- 2 až 3 strúčiky cesnaku, pretlačené (alebo 1 až 2 lyžičky cesnakového prášku)
- 2 lyžice zmesi byliniek
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
Postup na syrovú nátierku
- Skôr ako začnete s receptom, zohrejte krémový syr a maslo na izbovú teplotu tak, že ich vyberiete z chladničky aspoň na 30 minút.
- Zmäknuté maslo a smotanový syr dajte do veľkej misy na miešanie. Pridajte pretlačený cesnak, nastrúhaný parmezán a bylinky. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí a zmes nebude mať jemnú, nadýchanú štruktúru.
- Tento krok môžete vykonať ručným mixérom alebo stojanovým mixérom s nástavcom na miešanie s lopatkami.
- Prípadne dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Podávajte ako dip s krekrami a zeleninou alebo natretú na chlieb a bagety. Táto cesnaková syrová nátierka chutí najlepšie pri izbovej teplote, preto ju vyberte z chladničky 15 až 30 minút pred podávaním.
Variácie cesnakovej nátierky
- Pečený cesnak: Vymeňte čerstvý cesnak za pečený.
- Nízkotučný krémový syr: Použite nízkotučný syr, aby ste získali ľahšiu cesnakovú nátierku a nízkokalorický variant.
- Štipľavé koreniny: Pre pikantnú verziu pridajte po 1/2 lyžičke čerstvo mletého čierneho korenia, ružového korenia a vločiek čili.
- Francúzska cibuľa: Na prípravu chutného francúzskeho cibuľového dipu vmiešajte do syrovej zmesi 1/3 šálky karamelizovanej cibule. Ak chcete cibuľu skaramelizovať, nakrájajte 2 až 3 veľké cibule na tenké plátky a opekajte ich s 1 lyžicou hnedého cukru + 2 lyžice vody vo veľkom hrnci na stredne nízkom ohni 20 až 30 minút, kým nezhnednú a neskaramelizujú.
Ako využiť cesnakovú syrovú nátierku
Táto cesnaková nátierka je univerzálna. Môžete si ju vychutnať nielen ako jednoduchú nátierku, ale je aj chutnou súčasťou najrôznejších predjedál. Tu je niekoľko nápadov na predjedlá s cesnakovou nátierkou, ktoré môžete vyskúšať:
- plnené šampiňóny
- papriky jalapeňo s plnkou
- plnené datle
- zabalené do tortilly nakrájané na kolieska
- plnené cherry paradajky
- zemiakové placky
- kukuričné placky
- zapečená v lístkovom ceste
- na bruschettu
- indický chlieb naan
- v grilovanom syre a sendvičoch
- poleva na hamburgery
- cesnakové cestoviny so smotanovým syrom
Ak pri príprave jednohubiek preferujete slovenskú klasiku, vyskúšajte tento jednoduchý recept.
Recept na cesnakovú nátierku s majonézou
Klasická chuť rodinnej oslavy v spojení cesnaku, majonézy a strúhaného syra.
Ingrediencie na cesnakovú nátierku s majonézou
- 3-5 strúčikov cesnaku
- 200 ml majonézy (dobrá je aj kyslá smotana)
- 20 dkg tvrdého syru
- štipka soli
Postup na cesnakovú nátierku s majonézou
- Cesnak očistíme a prelisujeme. Zmiešame z majonézou.
- Syr postrúhame nadrobno a pridáme do zmesi. Dochutíme soľou.
- Dozdobíte kapiou alebo uhorkami.
Ďalšou vychytávkou v kuchyni, kde hrá hlavnú úlohu cesnak, je cesnakové maslo. Má naozaj široké využitie a jeho príprava je jednoduchá.
Recept na cesnakové maslo
Domáce cesnakové maslo je neuveriteľne jednoduchý spôsob, ako pozdvihnúť úroveň vášho varenia. Tento recept na cesnakové maslo sa rýchlo stane základom vašej chladničky.
Ingrediencie na cesnakové maslo
- 1 šálka zmäknutého masla
- 1 lyžica pretlačeného cesnaku alebo viac podľa chuti
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- 1 lyžička cesnakovej soli alebo viac podľa chuti
- 1 lyžička talianskeho korenia alebo viac podľa chuti
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia alebo viac podľa chuti
- ¼ lyžičky mletej papriky alebo viac podľa chuti
Postup na cesnakové maslo
- V miske zmiešajte zmäknuté maslo, parmezán a pretlačený cesnak, kým sa dobre nespoja.
- Vmiešajte cesnakovú soľ, talianske korenie, korenie a papriku, kým sa všetko dobre nespojí.
- Ochutnajte a upravte dochutenie.
Ako používať cesnakové maslo
Tento recept na cesnakové maslo je ideálny na prípravu domáceho cesnakového chleba. Môžete ho použiť aj na grilované steaky, cestoviny, ryžu, zemiaky alebo arabský chlieb.
Ako skladovať cesnakové maslo
Cesnakové maslo preložte do plytkej vzduchotesnej nádoby. Uchovávajte v chladničke až jeden týždeň.
Môžete cesnakové maslo zamraziť?
Cesnakové maslo môžete zamraziť až na tri mesiace. Zamrazte celú dávku v jednej nádobe alebo ju zmrazte po lyžiciach vo formičkách na ľad.
Recept na nátierku z pečeného cesnaku
Je sladká, orechová, jemná a krémová s konzistenciou masla izbovej teploty. Natretá na čerstvý chlieb sa rozhodne vyrovná maslu.
Je úžasná aj v kombinácii s horúcimi domácimi cestovinami, čerstvým špenátom, hoblinami parmezánu a kvapkou olivového oleja, natretá na sendviči s morčacím mäsom namiesto majonézy alebo horčice.
Hodí sa aj ako prísada do hamburgerov, anglických obložených chlebíčkov, grilované steaky alebo kuracie mäso na panvici. Použiť ju môžete ako šalátový dresing, po ktorom budete chcieť jesť šalát ku každému jedlu každý deň až do konca života.
Ingrediencie na nátierku z pečeného cesnaku
- 4 celé hlávky cesnaku (spolu asi 170-225 g), neolúpané
- 2 lyžice olivového oleja
- ¼ lyžičky morskej soli
Postup na nátierku z pečeného cesnaku
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Z každej hlavičky cesnaku odrežte vrchnú časť s hrúbkou 0,5 cm, pričom hlavičky nechajte neporušené.
- Umiestnite cesnaky rezom nahor na veľký kus alobalu; pokvapkajte každú hlávku olejom a posypte morskou soľou.
- Hlávky pevne zabaľte do fólie a pečte, kým cesnak úplne nezmäkne a nezíska svetlo karamelovú farbu, približne 45 minút.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom z cesnaku odstráňte šupky. Môžete buď odlúpnuť šupky, aby ste zachovali strúčiky vcelku, alebo môžete strúčiky vytlačiť ako zubnú pastu stlačením zdola nahor.
- Ak chcete z pečeného cesnaku pripraviť nátierku, stačí strúčiky roztlačiť vidličkou.
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 1 týždeň.
5 zdravotných výhod cesnaku
Cesnak je nielen výborným ochucovadlom, ale má aj množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie.
Obsahuje zlúčeniny s liečivými vlastnosťami
Za liečivé účinky cesnaku vďačíme najmä účinnej zlúčenine nazývanej alicín. Táto zlúčenina obsahujúca síru dodáva cesnaku ostrú vôňu a charakteristickú chuť. Našťastie pre nás kuchárov, sekanie alebo pretláčanie stimuluje produkciu alicínu.
Predpokladá sa však, že pôsobenie tepla môže potlačiť niektoré z liečivých vlastností, preto je najlepšie pridávať cesnak až v neskoršej fáze varenia.
Môže znížiť riziko srdcového infarktu
Cesnak pomáha pri znižovaní rizika srdcových ochorení a pri regulácii hladiny cholesterolu. Viaceré štúdie naznačujú, že cesnak znižuje pravdepodobnosť zhlukovania krvných doštičiek a ich hromadenia na stenách tepien; to znamená, že cesnak pôsobí ako antikoagulant, a tým znižuje riziko infarktu.
Cesnak môže tiež znižovať krvný tlak vďaka svojej schopnosti rozširovať cievy, čo umožňuje voľnejší prietok krvi.
Môže mať protirakovinové účinky
Sírne zlúčeniny v cesnaku boli skúmané pre ich schopnosť inhibovať rakovinové bunky a blokovať nádory. Napriek tomu je väčšina dôkazov o cesnaku v súvislosti s rakovinou hrubého čreva, prostaty, pažeráka a obličiek pozorovaná, pričom do štúdií bol zahrnutý len malý počet subjektov. V dôsledku toho je účinok cesnaku na rakovinu stále neistý a je potrebné vykonať ďalšie štúdie.
Má antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti
Cesnak má dlhú históriu používania ako bojovník proti vírusom, baktériám a plesniam. To všetko vďaka alicínu. Na cesnakový olej alebo rozdrvený strúčik surového cesnaku môžu reagovať aj niektoré kožné ochorenia, napríklad bradavice a uštipnutie hmyzom.
Môže podporovať zdravie kostí
Štúdie na zvieratách naznačujú, že cesnak môže minimalizovať úbytok kostnej hmoty zvýšením hladiny estrogénu u samíc hlodavcov. Štúdia na ženách po menopauze zistila podobný účinok pri konzumácii dennej dávky suchého cesnakového extraktu (zodpovedá 2 g surového cesnaku).
Štúdie tiež naznačujú, že konzumácia cesnaku môže do určitej miery zmierniť zápalové príznaky osteoartrózy.