Huevos rancheros sú vynikajúcim vegetariánskym jedlom. Ide o typické raňajky podávané na mexických farmách, ktoré obsahujú kukuričné tortilly a vyprážané vajcia s množstvom zohriatej salsy.
Suroviny
Na šalát Pico de gallo
- 2 stredne zrelé paradajky
- ¼ šálky nadrobno nakrájanej bielej cibule
- ¼ šálky nasekaného čerstvého koriandra
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- ¼ lyžičky jemnozrnnej morskej soli
Na smažené fazuľe
- 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
- ¼ šálky nadrobno nakrájanej bielej cibule
- ¼ lyžičky jemnozrnnej morskej soli
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 plechovka čiernej fazule alebo fazule pinto
- ¼ šálky vody
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- ½ lyžičky limetkovej šťavy
Ostatné suroviny
- 1 a ½ šálky červenej salsy
- 4 lyžičky extra panenského olivového oleja
- 4 vajcia
- 4 kukuričné tortilly
- ½ šálky rozdrobeného syra Monterey Jack (nepovinné)
- čerstvo mleté čierne korenie
- voliteľné prílohy: rozdrvený syr Cotija alebo feta, plátky avokáda, nasekaný koriander alebo štipľavú omáčku
Postup
- Príprava pico de gallo: V stredne veľkej miske zmiešajte paradajky, cibuľu, koriander, limetkovú šťavu a soľ. Premiešajte, aby sa spojili, a potom misku odložte na neskôr.
- V malej panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu a soľ. Za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne a nezpriehľadnie, približne 3 až 6 minút.
- Pridajte rascu a za stáleho miešania varte asi 30 sekúnd. Prilejte scedenú fazuľu a vodu. Premiešajte, prikryte a varte 5 minút.
- Znížte teplotu na minimum a pomocou chrbta vidličky roztlačte aspoň polovicu fazule.
- Fazuľu varte odkrytú a často miešajte ešte 2 až 3 minúty, kým nezhustne.
- Odstavte hrniec z ohňa a vmiešajte korenie a limetkovú šťavu. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli, korenia alebo limetkovej šťavy.
- Ak sa vám fazuľa zdá suchá, pridajte veľmi malú kvapku vody a premiešajte. Prikryte, kým nebudete pripravení na podávanie.
- Medzitým zohrejte salsu. Salsu nalejte do stredne veľkej panvice na miernom ohni. Salsu za občasného miešania priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum, kým ju nebudete môcť podávať.
- Na malej panvici na strednom ohni zohrejte každú tortillu zvlášť a podľa potreby ju otočte. Na každú tortillu rozotrite zmes čiernych fazúľ a každú tortillu položte na samostatný tanier.
- Ak používate syr Jack, posypte ním tortilly. Odložte bokom.
- Na tej istej panvici na strednom ohni nalejte 1 lyžičku olivového oleja a počkajte, kým sa nezačne trblietať. Opatrne rozklepnite vajce a vylejte ho na panvicu bez toho, aby ste rozbili žĺtok.
- Smažte vajce, pričom panvicu občas nadvihnite a naklonite, aby sa olej znovu rozdelil, kým sa bielok nezrazí a žĺtok nebude uvarený na požadovanú úroveň. Usmažené vajce položte na pripravenú tortillu a zopakujte to so zvyšnými vajcami.
- Na každý tanier dajte asi štvrtinu zohriatej salsy, pričom sa vyhnite žĺtkom.
- To isté urobte aj s pico de gallo pomocou lyžice alebo vidličky.
- Posypte čerstvo mletým čiernym korením a pridajte ďalšie prílohy podľa chuti.
- Okamžite podávajte. Ak nespotrebujete všetku fazuľu, zvyšky sa výborne hodia ako dip na tortillové čipsy.