Ten, kto sa chce stravovať zdravo, nemusí úplne zanevrieť na cestoviny. Celozrnné špagety so svojím jemne trpkým nádychom skvele a zdravo zasýtia. Vyrobené zo pšeničnej celozrnnej krupice obsahujú v porovnaní s ich náprotivkami z bielej múky takmer trojnásobné množstvo dôležitých látok.
V našej kombinácii sa stretáva celozrnný variant obľúbených cestovín s chudou, šťavnato-jemnou sviečkovicou a korenisto-intenzívnou rukolou. Aromatická kompozícia z kajenskéhočili, cesnaku a limetkydodáva jedlu ľahkú ostrosť s kyslastým nádychom.
Prísady:
- 200 g hovädzej filety
- 120 g celozrnných špagiet
- 1 hrsť rukoly
- 1 strúčik cesnaku
- 1 kajenská paprička
- 2 perlovky (cibule)
- 1 limetka
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 štipka kajenského korenia
- morská soľ a červené korenie
Výživové údaje:
- 467 kcal; 27 g sacharidov, 45 g bielkovín, 24 g tuku
Postup
Začneme s cestovinami: V hrnci dáme zovrieť vodu, trochu osolíme a do vriacej vody vložíme špagety. Cestoviny varíme približne 8 minút na dosiahnutie stavu „aldente“, medzitým máme dostatok času na prípravu ostatných surovín. Cibule a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé štvorčeky. Kajenskú papričku nakrájame na tenké kolieska. Kto má rád štipľavé jedlá, môže namiesto kajenskej papričky použiť pálivú čili papričku.
Na prípravu filety najskôr umyjeme mäso a poriadne osušíme utierkou. Následne ho nakrájame na rovnomerné kúsky. Medzitým sa uvarili špagety. Vylejeme vodu a odložíme ich nabok. Do panvice pridáme trochu olivového oleja, na ktorom opečieme nakrájanú cibuľu, cesnak a kajenskú papričku, počkáme, kým cibuľa zosklovatie.
Následne pridáme nakrájané hovädzie mäso a sprudka ho opečieme z oboch strán. Vysoká teplota zabezpečí dokonalé spojenie arómy cibule, cesnaku a kajenskej papriky.
Znížime teplotu, po dvoch-troch minútach do panvice pridáme i uvarené špagety. Dochutíme soľou a červeným korením, opatrne zamiešame rukolu. Na záver pokvapkáme trochou limetkovej šťavy na dodanie osviežujúceho nádychu.