Ak chcete caprese oživiť niečím netradičným, siahnite po grilovanom baklažáne.
Suroviny
- 1 kg baklažánu (asi 2 malé alebo 1 stredne veľký)
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 3 stredne veľké paradajky heirloom alebo beefsteak
- 1 guľôčka čerstvého syra mozzarella
- hrsť čerstvých bazalkových listov
- 2 lyžice balzamikového octu
- vločková soľ, na podávanie
Postup
- Rozpáľte gril na stredne vysokú úroveň.
- Orežte baklažán a nakrájajte ho priečne na 1,5 cm hrubé kolieska.
- Plátky baklažánu položte v jednej vrstve na plech na pečenie a potrite olivovým olejom z oboch strán. Ochuťte 3/4 lyžičky kuchynskej soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia.
- Nakrájajte paradajky krížom na 1,5 cm hrubé kolieska. Nakrájajte čerstvú mozzarellu na kolieska. Plátky by mali byť približne rovnako veľké ako plátky baklažánu a paradajok.
- Keď je gril pripravený položte naňho baklažány v jednej vrstve. Prikryte a grilujte, kým sa na spodnej strane nevytvoria grilovacie stopy, 3 až 5 minút. Baklažán otočte, prikryte a pokračujte v grilovaní, kým sa na druhej strane nevytvoria grilovacie stopy a baklažán nie je veľmi mäkký, ďalšie 2 až 3 minúty. Vráťte na plech na pečenie.
- Plátky baklažánu, paradajok a mozzarelly poukladajte na tanier tak, aby sa prekrývali. Pokvapkajte zvyšnými 2 lyžicami extra panenského olivového oleja a 2 lyžicami balzamikového octu.
- Ak sú listy bazalky veľké, natrhajte ich na malé kúsky, inak ich nechajte vcelku.
- Bazalku nasypte na vrch a zdobte štedrou štipkou vločkovej soli a niekoľkými štipkami čierneho korenia.