Recepty

Caprese s grilovaným baklažánom – recept

Ak chcete caprese oživiť niečím netradičným, siahnite po grilovanom baklažáne.

Suroviny

  • 1 kg baklažánu (asi 2 malé alebo 1 stredne veľký)
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 3 stredne veľké paradajky heirloom alebo beefsteak
  • 1 guľôčka čerstvého syra mozzarella
  • hrsť čerstvých bazalkových listov
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • vločková soľ, na podávanie

Postup

  1. Rozpáľte gril na stredne vysokú úroveň.
  2. Orežte baklažán a nakrájajte ho priečne na 1,5 cm hrubé kolieska.
  3. Plátky baklažánu položte v jednej vrstve na plech na pečenie a potrite olivovým olejom z oboch strán. Ochuťte 3/4 lyžičky kuchynskej soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia.
  4. Nakrájajte paradajky krížom na 1,5 cm hrubé kolieska. Nakrájajte čerstvú mozzarellu na kolieska. Plátky by mali byť približne rovnako veľké ako plátky baklažánu a paradajok.
  5. Keď je gril pripravený položte naňho baklažány v jednej vrstve. Prikryte a grilujte, kým sa na spodnej strane nevytvoria grilovacie stopy, 3 až 5 minút. Baklažán otočte, prikryte a pokračujte v grilovaní, kým sa na druhej strane nevytvoria grilovacie stopy a baklažán nie je veľmi mäkký, ďalšie 2 až 3 minúty. Vráťte na plech na pečenie.
  6. Plátky baklažánu, paradajok a mozzarelly poukladajte na tanier tak, aby sa prekrývali. Pokvapkajte zvyšnými 2 lyžicami extra panenského olivového oleja a 2 lyžicami balzamikového octu.
  7. Ak sú listy bazalky veľké, natrhajte ich na malé kúsky, inak ich nechajte vcelku.
  8. Bazalku nasypte na vrch a zdobte štedrou štipkou vločkovej soli a niekoľkými štipkami čierneho korenia.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang