Cannelloni sú valcovité lasagne, ktoré sa v talianskej kuchyni zvyčajne podávajú plnené riccotou, špenátom alebo mletým mäsom a preliate paradajkovou omáčkou.
Suroviny
- 12 ks cannelloni
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 150 g šunky
- 300 g čerstvého blanšírovaného špenátu
- 2 vajcia
- 150 g paradajkovej omáčky
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- 40 g strúhaného Parmigiano Reggiano
- soľ a biele korenie
Bešamel:
- 700 g mlieka
- 40 g masla
- 30 g múky
Postup
Bešamelová omáčka
- Mlieko priveďte do varu.
- V samostatnej panvici rozpustite maslo na miernom ohni a pridajte múku.
- Keď mlieko zovrie, nalejte ho na maslovú zmes a za stáleho miešania zabráňte vzniku hrudiek.
- Bešamel priveďte do varu, dochuťte soľou a korením a odstavte.
Cannelloni
- Priveďte do varu veľké množstvo osolenej vody, pridajte cannelloni a varte 3 minúty.
- Sceďte ich, položte na rovnú plochu a nechajte vychladnúť.
- Cannelloni držte oddelene, aby sa nezlepili. Neoplachujte ich studenou vodou.
- Špenát orestujeme na nepriľnavej panvici s trochou olivového oleja a štipkou soli. Necháme vychladnúť a nakrájame.
- V mixéri pripravíme náplň vyšľahaním hovädzieho mäsa a šunky.
- V panvici premiešajte mäso spolu so špenátom, vajíčkami, parmezánom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Plnka by nemala byť príliš tuhá: v prípade potreby pridajte trochu mlieka.
- Pomocou vrecúška naplníme Cannelloni plnkou.
- Uložíme ich na plech, ktorý sme predtým vymastili maslom.
- Pokryjeme bešamelovou omáčkou, kockami masla, paradajkovou omáčkou a parmezánom.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C, približne 20 minút.
- Pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.