Calzone určite poznáte z každej dobrej pizzérie. To, čo sa u nás často nazýva aj „prekladaná pizza“, je v Taliansku bežné pouličné jedlo do ruky, ktoré sa vyrába vo veľkosti žemle, alebo o kúsok väčšie. Príprava calzone je veľmi jednoduchá.
Calzone sú zábavným obedom alebo večerou. Calzone je vlastne kapsa z pizzového cesta, naplnená všetkými klasickými prílohami – mäsom, syrom a omáčkou podľa vlastného výberu.
Chutné a praktické
Pripravte si viacero kusov calzone, aby ste ich mali po ruke počas celého týždňa. Veľmi dobre sa ohrievajú a sú ideálne na balenie obeda do práce alebo do školy.
Calzone býva veľmi podceňované. Tento taliansky pokrm je často prehliadaný v prospech klasickej pizze. Ale prečo? Calzone je v podstate samostatná pizza, ktorá sa celá zabalí. To znamená, že z nej nepadá syr, nemá žiadne zbytočné okraje a je úplne prenosná. Chutné jedlo zabalené do mäkkého cesta, ktoré si kedykoľvek dáme ako jednoduchú večeru počas týždňa alebo ako zábavný obed.
Ako pripravíte calzone?
Ak dokážete pripraviť pizzu, dokážete urobiť aj calzone. Stačí, ak cesto na pizzu vyvaľkáte do kruhu, potom do stredu cesta pridáte omáčku a požadované prílohy (pozri nižšie) a cesto preložíte. Navlhčite si prsty trochou vody a stlačte ich, aby sa uzavreli. Položte na plech na pečenie a potrite olivovým olejom, aby počas pečenia získalo peknú zlatistú kôrku.
Recept na prekladanú pizzu
Tento jednoduchý recept venuje calzone pozornosť, ktorú si zaslúži.
Ingrediencie na prekladanú pizzu
Na cesto:
- 150 ml vody alebo mlieka
- 230 ml kvásku
- 2 lyžičky medu
- 3 lyžice olivového oleja
- 320 g hladkej múky T650
- 2 lyžičky soli
Na náplň:
- 450 g plnotučnej ricotty, alebo iného mäkkého syra
- 450 g mletého mäsa (druh vyberte podľa chuti)
- 250 g mozarelly
- Olivový olej
- Soľ
- Čierne korenie
- Rozmarín
- Bazalka
Postup na prekladanú pizzu
- Vsypte múku do misy a v strede urobte jamku. Zmiešajte kvások, vodu a med, a zmes vlejte do jamky. Prikryte nádobu utierkou, odložte na teplé miesto a počkajte, kým kvások začne pracovať (začnú sa na povrchu tvoriť bublinky).
- Keď je kvások naštartovaný, pridajte olej a soľ, a cesto nechajte vymiesiť v robote Bella Elegance s hnetacím hákom, asi 5 minút na pomalej až strednej rýchlosti.
- Nechajte cesto prikryté látkou kysnúť na teplom mieste 3-4 hodiny, alebo v chladničke cez noc. Po vykysnutí ho vyberte, rozdeľte na 4-8 dielov (podľa toho aké veľké calzone chcete) a vyvaľkajte na pomúčenej ploche do kruhu, cesto by malo mať cca. hrúbku cesta na pizzu.
- Mleté mäso so soľou a koreniami osmažte na panvici s trochou oleja do zlatista. Pre vegetariánsku verziu môže nahradiť mäso grilovanou, alebo čerstvou zeleninou.
- Dajte 1-2 lyžice náplne do stredu každého cesta. Na vrch rozdrobte ricottu, obložte plátky mozarelly a polejte trochou olivového oleja.
- Cesto preložte na polovicu, aby vám vznikol tvar písmena D, a okraje pozakladajte – vezmite spodnú stranu cesta, preložte ju cez vrchnú a prstom poriadne stlačte. Na vrchu spravte nožom tri väčšie otvory, aby mala kadiaľ unikať horúca para.
- Calzone potrite olejom, preložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 260 °C. Pečte zhruba 12 minút, pokým nezozlatne.
- Nechajte vychladnúť, a môžete podávať.
Je cesto na calzone a cesto na pizzu rovnaké?
Áno. Na prípravu calzone môžete použiť vaše obľúbené domáce cesto na pizzu a výsledok bude dokonalý. Vďaka tomu je ešte jednoduchšie pridať calzone do vašich obľúbených večerov s pizzou. Môžete tiež použiť cesto na pizzu zakúpené v obchode – ak nemáte na prípravu calzone dosť času.
Aký je rozdiel medzi calzone a stromboli?
Ak máte radi calzone, pravdepodobne ste už vyskúšali aj stromboli. Obe sú si veľmi podobné svojou náplňou, ale rozdiel je v ich podávaní. Calzone sa uzatvárajú ako koláč do ruky, podobne ako empanady, zatiaľ čo stromboli sa zroluje a nakrája na plátky.
Dá sa calzone zamraziť?
Áno! Po pripravení a vyrezaní zárezov do calzone ho môžete zmraziť. Nie je potrebné ich rozmrazovať, len si pridajte pár minút na pečenie. Zmraziť calzone môžete aj po upečení. Najprv ho nechajte vychladnúť a potom zamrazte.
Ak ho chcete znovu zohriať, vložte ho do rúry s teplotou 220 °C a pečte, kým cez zárezy nebudú unikať bublinky v strede, približne 10 až 15 minút.
Rôzne náplne
Tu je niekoľko rôznych variantov. Zmiešajte a skombinujte ingrediencie tak, aby ste vytvorili dokonalé calzone podľa svojich chutí:
- Syr – mozzarella, parmezán, čedar, feta alebo kozí syr.
- Mäso – saláma, slanina, šunka, kuracie mäso, talianska klobása, kúsky steakov alebo mäsové guľky.
- Zelenina – šampiňóny, paprika, feferónky, marinované artičoky, špenát alebo červená cibuľa.
- Omáčka – použite červenú alebo bielu omáčku na pizzu.
- Dip – namočte si calzone do rôznych dipov.
Jednoduché kuracie calzone – recept
Do pizzového cesta môžete zabaliť aj varené kuracie mäso s talianskou syrovou zmesou a koreninami, a pripraviť tak výdatné ľahké kuracie calzone. Sú hotové za hodinu.
Ingrediencie na jednoduché kuracie calzone
- 1 balenie pizzového cesta
- 1/4 šálky syra ricotta
- 1/2 lyžičky provensálskych byliniek
- 1 šálka nakrájaného vareného kuracieho mäsa
- 1 šálka strúhaného talianskeho syra
Postup na jednoduché kuracie calzone
- Plech na pečenie vložte do rúry. Rúru rozohrejte na 210 °C. Plech nechajte v rúre zohriať.
- Na papieri na pečenie rozvaľkajte cesto. Rovnomerne rozotrite syr ricotta na cesto asi do vzdialenosti 1 cm od okraja. Posypeme provensálskymi bylinkami. Polovicu cesta posypte kuracím mäsom; kuracie mäso posypte syrovou zmesou.
- Cesto preložte na polovicu cez náplň, aby vznikla kapsa; okraje stlačte, aby sa uzavreli. Presuňte calzone na vyhriaty plech na pečenie.
- Pečte 18 až 20 minút alebo dozlatista. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.
Pravé talianske calzone s hubami – recept
Tieto calzone sú pravé, pretože vo vnútri nie je paradajková omáčka. Pripravte na stôl misku s paradajkovou alebo špagetovou omáčkou, ktorou si ľudia môžu podľa potreby calzone poliať. Recept vhodný aj pre vegetariánov.
Ingrediencie na pravé talianske calzone s hubami
Na cesto:
- 1 balenie aktívneho sušeného droždia
- 1 šálka teplej vody
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička bieleho cukru
- 1 lyžička soli
- 2 a ½ šálky hladkej múky plus viac na posypanie
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 veľké rozšľahané vajce
Na náplň:
- 1 a ½ šálky strúhaného syra čedar
- ½ šálky syra ricotta
- ½ šálky nakrájanej feferónky
- ½ šálky čerstvých húb nakrájaných na plátky
- 1 lyžica sušených bazalkových listov
Postup na pravé talianske calzone s hubami
- Vypracujte cesto: V miske rozpusťte droždie v teplej vode a nechajte ho asi 5 minút odstáť, kým sa nerozpení. Pridajte 1 lyžicu oleja, cukor a soľ a vmiešajte 1 šálku múky, kým nevznikne hladké cesto. Postupne primiešavajte zvyšnú múku, kým nie je cesto hladké a spracovateľné.
- Cesto vyklopte na mierne pomúčený povrch. Cesto miesime, kým nie je pružné, približne 5 minút. Do veľkej misy dajte 1 lyžičku olivového oleja a cesto položte do misy a obráťte, aby sa pokrylo olejom. Prikryte a nechajte kysnúť, kým sa jeho veľkosť takmer nezdvojnásobí, približne 40 minút.
- Pripravte náplň: Medzitým v stredne veľkej miske zmiešajte syr čedar, syr ricotta, feferónky, huby a lístky bazalky. Dobre premiešajte, prikryte a dajte do chladničky vychladiť.
- Predhrejte rúru na 190 °C. Vymastite plech na pečenie.
- Cesto rozdrobte, rozdeľte ho na 2 rovnaké časti. Každý kus rozvaľkajte na ľahko pomúčenej ploche na 3 mm hrubé kolieska. Každé koliesko naplňte 1/2 syrovej a mäsovej náplne, cesto preložte cez náplň, aby vznikol polkruh.
- Okraje stlačte hrotmi vidličky, aby sa uzavreli. Vrchnú časť každého calzone potrite rozšľahaným vajcom a položte na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre do zlatohneda, približne 30 minút. Podávajte horúce.
Calzone so špenátom – recept
Recept na ďalšie vegetariánske calzone plné železa. Navyše sú z celozrnnej múky, takže potešia všetkých, ktorí sa chcú zdravo stravovať. Ako zdravú prílohu odporúčame grécky šalát.
Ingrediencie na calzone so špenátom
Na cesto:
- 240 g celozrnnej múky
- 1 a 1/4 lyžičky instantného droždia
- 3/4 lyžičky soli
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 až 3/4 šálky vlažnej vody
Na náplň:
- 1 a 1/2 šálky uvareného špenátu, bez vody
- 1 šálka plnotučného alebo čiastočne odstredeného syra ricotta
- 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 1/4 lyžičky strúhaného muškátového orieška
- 1/2 lyžičky soli
Postup na calzone so špenátom
- Príprava cesta: Odvážte si múku. Všetky prísady zmiešajte v mise a pomocou rúk, mixéra alebo stroja na chlieb s nastavením na miesenie cesta vypracujte mäkké a hladké cesto.
- Cesto vložte do mierne vymastenej misy alebo inej nádoby na kysnutie, prikryte ho a nechajte kysnúť, kým sa jeho objem takmer nezdvojnásobí, približne 2 až 2,5 hodiny.
- Jemne ho vyklopte na čistú pracovnú plochu. Rozdeľte ho na polovicu.
- Pracujte vždy s jednou polovicou a cesto položte na papier na pečenie alebo na mierne vymastený plech. Vyvaľkajte ho do tvaru kruhu.
- Príprava náplne: Zmiešajte všetky prísady na náplň a miešajte, kým sa dobre nespoja. Získate asi 2 šálky náplne.
- Polovicu každého kruhu cesta potrite polovicou náplne. Nenaplnenú polovicu preložte cez náplň, okraje stlačte a pritlačte k sebe, aby sa uzavreli. Ak ste cesto tvarovali na papieri, zdvihnite ho a preložte na plech.
- Do vrchnej časti každého calzone urobte 3 alebo 4 zárezy, aby mohla uniknúť para. Potrite ich olivovým olejom, alebo ich potrite tenkou vrstvou pizza omáčky a posypte rozdrobeným syrom.
- Nechajte calzone odpočívať 30 minút, kým si predhrejete rúru na 220 °C.
- Calzone pečte 18 až 22 minút, kým nie sú zlatohnedé.
- Vyberte z rúry a nakrájajte na kúsky, ktoré budete podávať.
Prekladaná pizza ponúka veľa možností na experimentovanie – či už s cestom, kde môžete skúšať primiešať rôzne druhy múky (napríklad cícerovú ako pri tejto baklažánovej pizzi), alebo pri vymýšľaní rôznych kombinácií na náplň. Rajčinová omáčka bez pridania mäsa bude vhodná na vegan verziu calzone.
Ak obľubujte tradičné talianske jedlá, ktorých príprava je navyše veľmi jednoduchá, určite stojí za vyskúšanie aj fettuccine recept s krémovou omáčkou Alfredo. A ako dezert si ku káve vychutnajte tradičné talianske sušienky cantuccini – recept.