Sardely sú nevyhnutné pre klasický Caesar. Dodávajú pikantnú, slanú a bohatú chuť, ktorú by tento dresing inak nemohol získať.
Suroviny
- 3 sardelové filé v oleji, nasekané
- 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
- ¾ lyžičky (alebo viac) soli
- 1 veľký vaječný žĺtok
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- ¾ lyžičky dijonskej horčice
- ¼ šálka (plus 2 polievkové lyžice) rastlinného oleja
- 3 lyžice parmezánu, jemne nastrúhaného
Postup
- Na dosku na krájanie vysypte sardely, cesnak a soľ.
- Pomocou kuchárskeho noža ich roztlačte a nasekajte, kým sa dobre nespoja, a potom pokračujte v spracovaní zmesi, kým nevznikne hladká pasta (môžete na tento krok použiť mažiar alebo tĺčik).
- V stredne veľkej miske vyšľahajte žĺtok, citrónovú šťavu a horčicu.
- Na začiatku po kvapkách a za stáleho šľahania prilievajte do žĺtkovej zmesi niekoľko kvapiek oleja. Pokračujte pomaly, kým zmes nebude vyzerať mierne zhustnutá a lesklá.
- Pokračujte v šľahaní a postupne pridávajte olej pomalým, rovnomerným prúdom, kým sa nespotrebuje všetok olej a zmes nebude vyzerať ako majonéza.
- Pridajte trošku vody a šľahajte, v prípade potreby pridajte viac vody, kým dresing nebude mať konzistenciu hustej smotany.
- Pridajte sardelovú zmes a parmezán a šľahajte do hladka.
- Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou.