Recepty

Recept na Caesar dressing

Sardely sú nevyhnutné pre klasický Caesar. Dodávajú pikantnú, slanú a bohatú chuť, ktorú by tento dresing inak nemohol získať.

Suroviny

  • 3 sardelové filé v oleji, nasekané
  • 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
  • ¾ lyžičky (alebo viac) soli
  • 1 veľký vaječný žĺtok
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • ¾ lyžičky dijonskej horčice
  • ¼ šálka (plus 2 polievkové lyžice) rastlinného oleja
  • 3 lyžice parmezánu, jemne nastrúhaného

Postup

  1. Na dosku na krájanie vysypte sardely, cesnak a soľ.
  2. Pomocou kuchárskeho noža ich roztlačte a nasekajte, kým sa dobre nespoja, a potom pokračujte v spracovaní zmesi, kým nevznikne hladká pasta (môžete na tento krok použiť mažiar alebo tĺčik).
  3. V stredne veľkej miske vyšľahajte žĺtok, citrónovú šťavu a horčicu.
  4. Na začiatku po kvapkách a za stáleho šľahania prilievajte do žĺtkovej zmesi niekoľko kvapiek oleja. Pokračujte pomaly, kým zmes nebude vyzerať mierne zhustnutá a lesklá.
  5. Pokračujte v šľahaní a postupne pridávajte olej pomalým, rovnomerným prúdom, kým sa nespotrebuje všetok olej a zmes nebude vyzerať ako majonéza.
  6. Pridajte trošku vody a šľahajte, v prípade potreby pridajte viac vody, kým dresing nebude mať konzistenciu hustej smotany.
  7. Pridajte sardelovú zmes a parmezán a šľahajte do hladka.
  8. Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang