Je najvyšší čas, aby ste spoznali tento recept na brokolicovú polievku so syrom. Je zdravá a sýta, ale nie natoľko, aby vás zaťažila.
Musí splňovat tieto požadavky:
- dostatočne zelená a plná čerstvej chuti
- syrová
- pokiaľ možno, bez múky a smotany
Ingrediencie
- 3 lyžice masla
- 2 stredne veľké cibule, nahrubo nakrájané
- 6 strúčikov cesnaku, roztlačených a olúpaných
- 1 a ¼ lyžičky jemnej morskej soli
- čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- 900 g brokolice so stonkami
- 1 veľký zemiak, ošúpaný a nakrájaný na kúsky
- 1,5 l vody
- strúhaný syr čedar alebo iný
- nakrájaná pažítka alebo zelená cibuľka na ozdobu (nepovinné)
Postup
- Vo veľkom hrnci na polievku rozpustite maslo na stredne nízkej teplote. Pridajte cibuľu, cesnak, ¼ čajovej lyžičky soli a čierne korenie.
- Premiešajte, potom hrniec zakryte a za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlátnuť, približne 8 až 10 minút.
- Medzitým odrežte a odstráňte hrubé spodné konce brokolicových stoniek. Pomocou škrabky na zeleninu ošúpte tvrdú vonkajšiu šupku na stonkách a tieto kúsky vyhoďte. Stonky odrežte a nakrájajte na kúsky veľké asi 1 až 2 cm. Odložte bokom.
- Teraz pracujte s vrcholmi brokolice a nakrájajte ich čo najbližšie k ružičkám. Zvyšné stonky nakrájajte na kúsky. Ružičky brokolice si nechajte – o chvíľu ich použijeme.
- Do hrnca pridajte kúsky brokolicových stoniek a zemiakov a premiešajte. Prilejte vodu a zvyšnú 1 čajovú lyžičku soli. Zvýšte teplotu na vysokú a priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a hrniec zakryte.
- Varte, kým brokolicové stonky a zemiaky nezmäknú a po pichnutí vidličkou sa ľahko rozdelia, približne 20 – 25 minút.
- Medzitým nakrájajte vyhradené ružičky na malé kúsky.
- Keď sú zemiaky a stonky mäkké, pridajte polovicu ružičiek do hrnca, premiešajte, prikryte a varte, kým nie sú jasne zelené, asi 3 až 5 minút. Odstavte hrniec z ohňa.
- V niekoľkých dávkach opatrne prelejte niekoľko šálok zmesi – tekutej aj tuhej – do stojanového mixéra. Mixujte, kým nebude zmes úplne hladká, a potom ju dočasne preložte do tepelne odolnej nádoby, kým budete mixovať zvyšok. Prípadne môžete použiť ponorný mixér. Pyré vráťte do hrnca.
- Vráťte hrniec na stredný oheň a pridajte zvyšné ružičky. Hrniec prikryte a varte, kým nie sú jasne zelené a ľahko prepichnuteľné vidličkou, ďalšie 4 až 7 minút.
- Pridajte nastrúhaný syr čedar (malú hrsť si nechajte na ozdobu) a miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
- Polievku rozdeľte do misiek a posypte syrom a podľa potreby.
- Zvyšky polievky vydržia v chladničke až 4 dni.