Brigadeiro je tradičný brazílsky dezert. Ide o čokoládové bonbóny, ktoré sa vyrábajú z kakaového prášku a sú posypané čokoládovou posýpkou.
Suroviny
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
- 1/3 šálky holandského alebo prírodného nesladeného kakaového prášku
- 2 lyžice masla
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky čokoládového posypu
Postup
- Na stredne veľkú panvicu vylejte plechovku sladeného kondenzovaného mlieka, 1/3 šálky kakaového prášku, 2 lyžice masla a 1/4 lyžičky soli.
- Zahrievajte na strednom ohni, pomaly miešajte žiaruvzdornou stierkou a jemným stláčaním stierkou rozbíjajte prípadné veľké hrudky.
- Pokračujte vo varení za častého miešania a oškrabávania dna a stien, kým sa zmes výrazne nezhustí a neodlepí od stien panvice, aby sa v strede vytvorila kašovitá hmota, 8 až 10 minút.
- Preneste na tanier, prikryte fóliou a zmrazte, kým úplne nevychladne, približne 30 minút.
- Na tanier rozložte 1/2 šálky čokoládovej posýpky.
- Z čokoládovej zmesi naberte kopcovité polievkové lyžice a vyvaľkajte z nich guľôčky.
- Obaľte ich v čokoládovej posýpke, kým sa úplne nepokryjú.
- Umiestnite ich na tanier alebo do misy.
- Skladujte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe (max. 4 dni).
TIP: Brigadeiros sa môže obaľovať aj v strúhanom kokose alebo v nasekaných pistáciách.